Zvijezda avanturističkih filmova – Terence Hill ili je ipak Mario Girotti?

Kada razmišljate o filmskim festivali, pomislite li nekada kako je bilo odrastati u njihovoj sjeni? Mario Girotti, koji se rodio u Veneciji 1939. godine, 7 godina nakon Filmskog festivala, iz nekog razloga je jedini internacionalno priznat filmaš kojeg je ovaj grad ponudio svijetu.

Mario Girotti, počet će glumiti sa 12 godina, a 1966. godine kada na snimanju filma sa spiska ponuđenih imena izabere Terence Hill iza sebe će imati već cijeli niz spaghetti westerna.

Danas vam predlažemo da pogledate neki od filmova u kojima se Hill/Griotti pojavljuje.

 

IL GATTOPARDO (1963), Luchino Visconti

Proći će godine od 1952. kada je Griotti snimio svoj prvi film do njegovog pojavljivanja u ulozci grofa Cavriaghia u Viscontijevom Leopardu. Film o Princu od Saline, aristokrati nepokolebljivog integriteta, koji pokušava sačuvati svoju porodicu i dostojanstvo uprkos socijalnim potresima u Siciliji 1860-ih godina, osvoji je Zlatnu palmu u Cannesu. Griotti, se pojavljuje u ulozi grofa Cavriaghija, beznadežno zaljubljenog u Salininu kćerku Concettu. 

WINNETOU (1964), Harald Reinl

Nakon uspjeha Leoparda, Griotti, koji tečno govori talijanski, engleski i njemački, dobit će ponudu da snimi cijeli niz avanturističkih filmova u Njemačkoj na šta će odmah pristati. Prvi od njih bio je film sniman u susjednoj Hrvatskoj, po djelima Karla Maya, najpoznatijeg Njemca koji je pisao o američkim Indijancima, a da nikada nije kročio na tlo Amerike. Griotti se u ovom filmu pojavljuje kao poručnik Robert Merril koji nakon što ga Winettou spasi iz zarobljeništva, pomaže da se uspostavi mir sa Indijancima.

DIO PERDONA... IO NO! (1967), Giuseppe Colizzi

Griotti će se vratiti u Italiju kako bi igrao glavnu ulogu u filmu Bog oprašta… Ja ne! i osim što će tom prilikom dobiti novo ime, upoznat će u Buda Spencera, s kojim će surađivati na čak 18 filmova. Dvojica poznatih Talijana pojavit će se u različitim vrstama filmova koji će pretežno biti zabavnog karaktera, ali njihova prva saradnja je mnogo više obilježena nasiljem nego zabavom. Nakon što pljačkaš ubica otme voz sa platama, ubije sve prisutne i sakrije plijen, revolveraš saznaje za to i kuje plan kako da mu otme novac uvlačeći ga u namještenu igru pokera. Naravno, dolazi do dvoboja, revolveraš pobjeđuje i udružuje se s agentom osiguranja kako bi pronašli sakriveno blago.

IL MIO NOME È NESSUNO (1973),  Tonino Valerii

Čovjeku bez imena, mladi revolveraš fasciniran starijim revolverašem iz vremena Starog Zapada Jackom Beuregardom želi da njegov heroj pogine u oku oluje i organizuje mu sukob sa bandom od 150 ljudi poznatom kao The Wild Bunch. Planovi starog revolveraša o penzionisanju u Evropi ozbiljno su ugroženi…

NON C'È DUE SENZA QUATTRO (1984), Enzo Barboni

U posljednjem filmu koji vam danas preporučujemo, Hill se ponovo pojavljuje rame uz rame sa Budom Spencerom. Ovom prilikom njih dvojica glume kaskadera i jazz muzičara koji liče na dvojicu rođaka milionera koje neko pokušava ubiti. Dvojica muškaraca dobijaju zadatak da zamijene rođake na putu za Rio de Janeiro i otkriju ko stoji iza pokušaja ubistava.