Zagrijte se uz WARM

U posljednjem blogu za ovaj krug European Film Challengea, predlažemo vam da svratite na WARM festival i pogledate ukrajinski film 20 dana Mariupolja Mistislava Černova. 

WARM festival, uprkos svojoj ljetnom i razigranom nazivu (a i terminu), bavi se mnogo ozbiljnijim temama. WARM Fondacija osnovana je u cilju bavljenjem savremenim konfliktima, te podučavanja, usavršavanja i promocije novih talenata. Dugoročni cilj joj je napraviti u Sarajevu WARM centar koji će okupljati novinare, povjesničare, istraživače i umjetnike. Ove godine organiziraju 9. WARM Festival i 5. WARM Akademiju, tako da se čini da napreduju ka svom cilju.

Danas, tokom pretposljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala u 20:00 u Kinu Meeting point bit će prikazan film 20 dana Mariupolja u kom se grupa novinara zarobljena u opkoljenom Mariupolju bori da nastavi dokumentovati užase ruske invazije. Kako su ovi reporteri bili jedini internacionalni izvjestitelji koji su ostali u gradu, snimci koje su oni snimili postali su lice rata u Ukrajini. 

Ovaj film u isto vrijeme prikazuje rat koji još uvijek bjesni na samom rubu Evrope i pruža šansu publici da vidi šta znači izvještavati iz ratne zone. 

20 dana Mariupolja premijerno je prikazan ovog januara na Sundance filmskom festivalu, a dobitnik je i niza internacionalnih priznanja. Ukoliko tražite posljednji film za svoju aplikaciju u ovom krugu European Film Challengea, ovaj dokumentarac bi mogao biti za vas.