Vikend uz TV – naš izbor

Ima vikenda kada se ne možete smiriti kod kuće, ali i onih kada radije ostajete kod kuće. Doduše, ovom prilikom najvjerovatnije nećete ostati pod dekicom, nego bliže ventilatoru. Ovom prilikom smo napravili za vas popis evropskih filmova koji će igrati na dostupnim TV kanalima, kako bismo vam pomogli da izaberete sljedeći film za European Film Challenge. 

 

Ako ste od onih kojima vikend počinje nešto ranije, već u petak ujutro vas čeka mnoštvo različitih naslova. Uz TV1000 Balkan se možete vratiti u 1986. godinu uživajući lagano jutro gledajući LABIRINT Jima Hensona od 9:30, a ako volite malo više odspavati na HBO u 11:05 možete pogledati animirani film JAKOV, MIMI I BRBLJAVI PSI. 

U LABIRINT-u, Sarah ostaje kod kuće u subotu navečer kako bi čuvala malog polubrata Tobyja. Frustrirana njegovim plakanjem, ona potajno zaželi da goblini iz njezine najdraže knjige, LABIRINT, odnose Tobyja sa sobom. Kad se njezina maštarija ostvari, izbezumljena Sarah mora ući u labirint iluzije kako bi vratila Tobyja iz kraljevstva u kojem žive mistična bića, a kojim vlada pokvareni Kralj Goblina.

Jakov i njegova rođaka Mimi sprijatelje se sa Šefom, vođom horde pasa koji govore u filmu JAKOV, MIMI I BRBLJAVI PSI. Grupica zajedno pokušava spasiti lokalni park od bogatog Lorda Pite koji planira pretvoriti romantičnu četvrt u područje nebodera.

 

Ako ostanete uz HBO u petak u 17:40 ćete moći pogledati poljski film UNUTRAŠNJOST u režji Mareka Lechkija. 

Kada Macieka (35) prevari šef on ukrade njegov auto i krene u očajničku vožnju. Vozi se unutrašnjošću Poljske, gdje se ljudi pripremaju za proslavu neodređene obljetnice. U međuvremenu, Magda (35), isprva vrlo predana zaposlenica gradske vijećnice zadužena za organizaciju obljetnice, postepeno primjećuje svu prljavštinu i korupciju oko sebe. U nekom trenutku mora birati između svoje karijere i integriteta, hoće li to prihvatiti ili riskirati karijeru i otići. Na dan proslave, Maciek i Magda napokon se sastaju. Hoće li im to nešto promijeniti?

Ukoliko za petak navečer ne planirate izlazak, dobra zabava vam dolazi i sa TV prijemnika. Na HTV3 od 22:05 možete pogledati film DRUGA STRANA NADE poznatog finskog reditelja Akija Kaurismakija.

Bivši putujući trgovac koristi dobitak na pokeru kako bi kupio restoran i počeo se baviti ugostiteljstvom. Izbjeglica iz Sirije Khaled ilegalno ulazi u Finsku u potrazi za svojom sestrom i traži azil. Nakon što ga odbiju, on bježi i krije se u blizini Waldemarova restorana, koji odlučuje pomoći izbjeglici.

Nakon burnog petka navečer, subotu ujutro možete započeti bijegom u Pariz uz jedan animirani film. ČUDOVIŠNA PRIČA U PARIZU u režiji Biba Bergerona prikazuje se od 8:00 na CineStar TV-u. Ako shvatite da vam se ne započinje dan još uvijek, CineStar TV vam već u 11:25 nudi još razloga za ostajenje uz TV s francusko-belgijskim muzičkim filmom GLAS OBITELJI BELIER.

ČUDOVIŠNA PRIČA U PARIZU događa se u ovom čarobnom gradu 1910. godine. Dražesna Emile i živopisni izumitelj Raoul nađu se usred potjere za čudovištem koje terorizira građane Pariza. Ubrzo se njihova potjera pretvara u pokušaj spašavanja u biti bezopasnog i dobroćudno stvorenje od nemilosrdnog i ambicioznog šefa policije.

U GLASU OBITELJI BELIER jednog dana, nakon što učitelj muzičkog otkrije njen izvanredni pjevački talent, šesnaestogodišnja Paule, koja jedina nije gluha u svojoj obitelji i koja je glavni tumač svojim roditeljima u svakodnevnom životu, a naročito pri upravljanju porodičnim imanjem, odlučuje započeti pripreme za audiciju za hor Francuskog radija. Ta će je odluka udaljiti od porodice i prisiliti na odrastanje.

Subotu navečer, HTV 3 nudi odličnu opciju za večernji filmski maraton. Možete početi sa poljsko-englesko-francusko-belgijskim dobitnikom pet nagrada Evropske filmske akademije HLADNI RAT Pawela Pawlikowskog koji će biti prikazan u 22:00 i nakon toga pogledati TOPSY-TURVEY legendarnog britanskog reditelja Mikea Leigha u 23:30.

Wiktor, cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja u HLADNOM RATU. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Evropom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak…

Radnja filma TOPSY-TURVEY smještena je u 1880-te i prati dvojicu legendarnih autora pozorišne muzike, Gilberta i Sullivana i krizu u koju njihov odnos upada zbog kreativne blokade.

 

Vikend filmski maraton možete završiti lijenim prijepodnevom uz film KUĆA reditelja Bogdana Žižića snimljenom u Jugoslaviji 1975. godine, a koji će biti prikazan na HTV3 s početkom u 11:05. 

Bivši partizan, danas uspješni privrednik, direktor uglednog poduzeća živi mirnim životom sve dok jedne večeri u motelu slučajno ne upozna mladu djevojku koja živi s majkom u vrlo teškim uvjetima i neuspješno se bori za povrat kuće koja im je davno nacionalizirana. Zaljubljeni direktor koristi svoj društveni položaj kako bi joj pomogao oko povrata kuće. Nakon što im je kuća vraćena, par se vjenča. S vremenom direktoru postaje sve teže prikrivati malverzacije koje poduzima kako bi došao do novca da zadovolji prohtjeve svoje sve razmaženije supruge...

Ako nismo uspjeli pronaći ništa što vam se sviđa, iziđite u kino, ipak je vikend, ili potražite evropske filmove na nekoj od legalnih Internet platformi.