Uživajte u prazničnoj atmosferi!

Sredina je decembra i krajnje je vrijeme da iskoristite priliku da se ušuškate u toplu dekicu uz šolju toplog kakaa, kuhanog vina ili nekog drugog napitka koji će čarobno mirisati na kraj jedne godine i obećanje za narednu, još ugodniju godinu. Kad se lijepo smjestite, naravno da će vam trebati i film koji biste mogli pogledati.

Iako je američka produkcija mnogo poznatija po ovom tipu filmova, evropski filmovi donose prazničnim filmovima tradicije starog svijeta koje proizilaze iz folklora i bajki, nudeći tako nešto drugačiji pristup temi od one na koju je većina gledatelja naviklo.

Danas vam donosimo spisak od 5 evropskih filmova koji vas mogu usmjeriti u raznim pravcima, a vi izaberite šta vam najviše odgovara. I, naravno, ne zaboravite prijaviti posljednje filmove za European Film Challenge, jer prvi krug samo što nije završio!

TRI LJEŠNJAKA ZA PEPEPELJUGU (1973), režija: Václav Vorlíček

Ovaj češki klasik se već desetljećima prikazuje u zemljama istočnog bloka, Njemačkoj, Norveškoj i Švicarskoj, a prati dobro poznatu priču o Pepeljugi, koja je u ovaj interpretaciji dosta ratobornija nego u Disneyevoj, a umjesto dobre vile u pomoć joj priskače sova koja joj daje tri lješnjaka. Film je sniman u prelijepoj Bohimiji prekrivanoj snijegom i zahvaljujući svojoj ljepoti, bajkovitosti i optimizmu mogao bi biti prepisivan kao terapija za popravku prazničnog raspoloženja. 

FANNY I ALEXANDER (1982), režija: Ingmar Bergman

Dobro, Fanny i Alexander nije baš praznični film, neki od njegovih dijelova nisu ni pretjerano optimistični, ali prikazi sretnog porodičnog doma Ekdahlovih, Božićne predstave i proslave nakon nje, spadaju u najljepše filmske prikaze Božića ikad. Također, ako na kratko u drugi plan gurnemo tragedije koje se tokom filma odigraju i koncentriramo se na dječju nevinost i nevjerovatnu maštu kojom se može pohvaliti Alexander, gotovo da možemo ovaj film nazvati još jednom prazničnom bajkom. 

BOŽIĆNA PRIČA (2008), režija: Arnaud Desplechin

Praznici, naravno, podrazumijevaju porodicu. Porodica podrazumijeva cijeli niz nesporazuma, tajni i dugo prešućivanih zamjerki. Što su porodice veće, to je broj problema koji bi mogli isplivati za praznike veći. U komediji Arnauda Desplechina, dobrostojeći matrijarh Junon objavljuje kako boluje od leukemije i kako traži donatora koštane srži među svojom već odraslom djecom. Primorani ovom viješću da vrijeme provedu zajedno i pokušaju pomoći majci, likovi će morati doći u porodični dom sa svim alkoholizmima, nevraćenim pozajmicama, poricanim ljubavima s kojima su živjeli i pokušati da prežive još jedan praznik zajedno.

PLÁCIDO (1961), režija: Luis García Berlanga

Poznati španski reditelj u svom šestom filmu odlučuje spojiti praznično raspoloženje i kritiku društva kako bi dobio prazničnu satiru koja će ga odvesti sve do nominacije za Oskara 1961. godine. Radnja filma se odvija u malom španskom selu u kom grupa žena odlučuje da pokrene akciju u kojoj bi bogatiji građani trebali „podijeliti svoj kruh“ sa siromašnim sugrađanima tokom praznika. Dok bogati osjećaju pritisak da se uključe i smišljaju načine kako da iskoriste ovu kampanju siromašni se nalaze zarobljeni između potrebe i ogromnog medijskog spina. Berlanga u ovom filmu pokazuje sva lica lažnog milosrđa.

SRETAN BOŽIĆ (2005), režija: Christian Carion

Ukoliko volite povijesne priče koje bi vam mogle vratiti vjeru u ljude i na kratko vas pomjeriti iz okrutnosti ratova o kojima stalno slušamo i u njima direktno ili indirektno učestvujemo, SRETAN BOŽIĆ je film za vas. Tokom Prvog svjetskog rata, koji je po okrutnosti dosegnuo nove visine, vojnici na različitim frontovima su odlučili pauzirati rat kako bi svi mogli proslaviti Božić i naučiti ponešto o ljudima sa druge strane crte. Carionov film dramatizira ovaj događaj prateći život 6 ljudi: škotskog poručnika Gordona, francuskog poručnika i generalovog sina Audeberta, jevrejskog njemačkog poručnika Horstmayera, oca Palmera i dvoje poznatih opernih zvijezda njemačkog tenora Nikolausa Sprinka i njegove danske zaručnike sopranistice Anne Sorensen.