U susret Oskarima

Od 2001. godine kada je Danis Tanović dobio Nagradu američke akademije Oscar za film Ničija zemlja, do ove 2021. godine u kojoj s nestrpljenjem iščekujemo dodjelu nagrada, kako bismo navijali za film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić, deset evropskih filmova je dobilo ovu nagradu. Danas vam donosimo spisak filmova i par podataka o njima, možda nađete među njima sljedeći film koji ćete pogledati za #EuropeanFilmChallenge.

1. Ničija zemlja (2001), Danis Tanović, Bosna i Hercegovina

Za vrijeme rata u BiH, sticajem okolnosti vojnik Armije BiH Čiki završi u istom rovu s vojnikom Vojske Republike Srpske Ninom. Smrtni neprijatelji su prisiljeni privremeno surađivati kako bi preživjeli i spriječili eksploziju podmetnute mine pod tijelom Čikijevog ranjenog druga Cere. Njihova situacija privlači pažnju svjetskih medija ali i UNPROFOR-a čiji oficiri odlučuju pokrenuti akciju spašavanja u svrhu propagande za svoju "mirotvornu" operaciju.

2. Nigdje u Africi (2001), Caroline Link, Njemačka

Bogata židovska obitelj tik prije Drugog svjetskog rata bježi pred nacističkim režimom u Afriku gdje postaju zemljoradnici. Jettel i Waltero, koji su u Njemačkoj bili uspješni odvjetnici čeznu za domovinom, ali njihova petogodišnja kćerka Regina se prilagođava i steče iskrenog prijatelja  prihvaća novonastalu promjenu zahvaljujući toplom prijateljstvu s lokalnim dječakom Owuorijem. 

3. Život je more (2004), Alejandro Amenábar, Španija

Film se temelji na istinitoj priči o Ramonu Sampedru, mornaru koji nakon nesreće u mladosti postaje kvadriplegičar, ostaje prikovan za krevet skoro 30 godina i želi umrijeti dostojanstveno. Njegov svijet je prikazan kroz odnos s dvije žene: Julijom, odvjetnicom koja mu pomaže da ostvari svoj naum i Rosom, susjedom koja ga pokušava uvjeriti kako život može biti zanimljiv.

4. Život drugih (2006), Florian Henckel von Donnersmarck, Njemačka

Kada Gerda Wieslera, uvaženog pripadnika Stasija u Istočnoj Njemačkoj 1984. godine, zamoli njegov prijatelj i pretpostavljeni da sprovede osjetljivo nadgledanje popularnog dramatičara Georga Dreymana i njegove partnerice, glumice Criste Marie Sieland, Gerd se po prvi put u karijeri pronalazi u situaciji da bude i osobno uvučen u živote ljudi koje prati…

5. Falsifikatori (2007), Stefan Ruzowitzky, Austrija

Ovo je istinita priča o Salomonu Soroviču, likovnom umetniku, boemu i najpoznatijem evropskom falsifikatoru, koga 1939. godine nacisti hapse u Berlinu i šalju u Mathauzen, a zatim u aprilu 1945. godine u Saksenhauzen gdje mu, bez mogućnosti izbora, „dodjeljuju“ specijalan zadatak – da se sa odabranom grupom zatvorenika uključi u „Operaciju Bernhard“. Cilj je bio da se gomile lažnih novčanica naprave i ubace na englesko i američko tržište kako bi destabilizovali privredu ovih zemalja i preokrenli tok rata. 

6. U boljem svijetu (2010), Susanne Bier, Danska

Anton je liječnik koji privremeno napušta svoj idilični danski gradić i odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. U ta dva potpuno različita svijeta Anton i njegava porodica susreću se sa ozbiljnim poteškoćama. Anton i njegova žena Marianne imaju dva sina i pred razvodom su. Njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi, a prijateljstvo s Cristianom, koji mu priskoči u pomoć, uvući će ga u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama...

7. Ljubav (2012), Michael Haneke, Austrija

Georges i Anne su u svojim 80-im. Oni su mirni, umirovljeni učitelji. Njihova kćer, također glazbenica, živi u inozemstvu sa svojom obitelji. Nakon što Anne doživi moždani udar,Georges preuzima brigu o njoj.

 8. Velika ljepota (2013), Paolo Sorrentino, Italija

Ova komedija Paola Sorrentina priča moćnu i evokativnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi, ali i izniman portret današnjeg Rima, gdje je život svojevrsni performans, a grad njegova pozornica, kroz priču ostarjelog novinara i imućnog bon vivanta Jepa Gambardellija.

9. Ida (2013), Paweł Pawlikowski, Poljska

Šezdesetih godina u Poljskoj novakinja Anna, koja je kao siroče odrasla u samostanu, otkriva da ima tetu Wandu, koja je još uvijek živa. Wanda, koja još uvijek taji svoje židovsko porijeklo, je bivša javna tužiteljica odgovorna za mnoge smrtne kazne presuđene časnim sestrama i svećenicima. Dok Anna otkriva da je Židovka te da se zapravo zove Ida, Wanda se mora pomiriti s odlukama koje je donosila za vrijeme rata... 

10. Saulov sin (2015), László Nemes, Mađarska

Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika koji su zaduženi za odvođenje drugih zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. 

Naravno, ako ga još niste pogledali, toplo vam preporučujemo film Quo Vadis, Aida? koji još uvijek igra u kinima, a možete ga pogledati i na ondemand.kinomeetingpoint.ba