Preporučujemo: Evropski filmovi u trci za Oskara

U sljedećim mjesecima, dok čekamo taj 13. mart kada će zvijezde prošetati crvenim tepihom nadajući se da će baš oni odnijeti kući jedan od najpoznatijih svjetskih kipića, u kinima će se zasigurno pojaviti i filmovi nominirani za Nagradu američke akademije za najbolji strani film. Kako bismo vam pomogli pri izboru šta gledati, izdvojili smo 8 evropskih filmova koji su nominirani ili su bili u užem krugu za nagradu ove godine.

Close Lukasa Dhonta

Belgijski kandidat za Oskara, koji je i nominiran za ovu prestižnu nagradu, prati dvojicu trinaestogodišnjaka čije prijateljstvo se naglo prekida pod pritiskom komentara okoline. Dobitnik Grand Prixa u Cannesu, ovaj film je suštinski priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i prvim bolom s kojim se svi moramo suočiti u nekom trenutku.

Corsage Marie Kreutzer

Ukoliko ste raspoloženi za jedan povijesni film austrijski kandidat za Oskara je potencijalno pravi izbor za vas. Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, a bio je i u užem krugu za Oskare. Corsage je izmišljena priča o jednoj godini u životu kraljice Elizabete od Austrije koja se fokusira na njen strah od starenja i gubljenja ljepote po kojoj je bila poznata.

All Quiet on the Western Front Edwarda Bergera

Baziran na romanu Eriha Marije Remarka Na zapadu ništa novo, ovaj anti-ratni film nominiran, osim za Najbolji strani film, i za Oskare za Najbolji film i Najbolji adaptirani scenarij. Njemački kandidat za Oskara, prati sedamnaestogodišnjeg Paula Bäumera i njegove prijatelje koji se prijavljuju da idu na front u Prvom svjetskom ratu, samo da bi jako brzo shvatili da je njihovo romantično viđenje rata, daleko od istine.

 

Holy Spider Alija Abbasija

Danski kandidat za Oskara nije stigao dalje od užeg kruga, ali bi potencijalno mogao biti veoma interesantan široj publici. Film je baziran na istinitoj priči o Saeedu Hanaeiu, iranskom serijskom ubici koji je ubijao žene u Mashhadu. U Abbasijevoj priči, glavni lik je novinarka koja istražuje ubistvo. Film je prikazan premijerno u Cannesu gdje je Zar Amir Ebrahimi osvojila nagradu za najbolju glumicu.

The Quiet Girl Colma Bairéada

Irski kandidat za Oskara, koji je osvojio Kristalnog medvjeda u Berlinu, ove godine se probio skroz do liste nominiranih filmova za Najbolji strani film. Adaptacija romana  Claire Keegan fokusira se na priču djevojčice koja na kratko dobija šansu da osjeti ljubav i pažnju unutar porodice koja nije njena i da nauči kako jednostavni pojmovi poput porodice i ljubavi, mogu imati potpuno drukčija značenja od onih na koje prvo pomislimo.

Saint Omer Alice Diop

Priča o spisateljici senegalskog porijekla koja dolazi pratiti suđenje Senegalki koja je ostavila svoju 15-mjesečnu bebu da se utopi, jer nije više mogla podnijeti pritisak okoline i porodice koji nisu željeli prihvatiti dijete mješane rase, zasnovana je na stvarnom slučaju i iskustvu rediteljice. Francuski kandidat za Oskara ušao je u uži krug za nagradu Oskar, a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je osvojio Srebrnog lava i Luigi De Laurentiis Lava budućnosti.

Eo Jerzy Skolimowski

Poznati poljski reditelj vraća se iza kamere kako bi ispričao priču inspirisanu Bressonovim filmom Au hazard Balthazar. Eo je magarac kroz čije oči Skolimowski odlučuje da nam prikaže svijet. Kroz tugu i sreću, nedaće i dobra vremena, Eo zadržava svoju nevinost pokazujući kako čarobno mjesto je svijet viđen očima životinje.

Cairo Conspiracy Tarika Saleha

Politički triler, koji se našao u užem krugu za nominacije, prikazuje korupciju koja povezuje politiku i vjerske čelnike pričajući priču o Adamu, sinu ribara, koji dolazi studirati na Al-Azhar Univerzitetu uz stipendiju, ali jako brzo upada u intrigu koja bi ga mogla koštati više od prilike za školovanje.

Ovo su samo neki od evropskih filmova koji su bili kandidirani za Oskara. Na potpunoj listi kandidata možete naći još interesantnih naslova, uključujući bosanskohercegovačkog kandidata Baladu Aide Begić. 

Nadamo se da smo vam dali ideju šta možete gledati u narednom periodu. Uživajte u filmovima i ne zaboravite prijeviti filmove za European Film Challenge.