BH filmovi sa prethodnih izdanja Filmskog festivala u Veneciji

Trenutno birate filmove koje biste gledali u nadi da će vas odvesti na Filmski festival u Veneciji, ali da li ste, dok ste tražili koji biste film pogledali u svom lovu na bodove, pomislili da pogledate neki od bosanskohercegovačkih filmova koji su prikazani u programu Festivala!

Danas vam predlažemo da pogledate jedan od tri filma koji su u posljednjih nekoliko godina bili prikazani u Veneciji.

 

ČUVARI NOĆI (2008), Namik Kabil

Bosanskohercegovačka kinematografija obiluje neobičnim filmovima, ali Čuvari noći zaslužuju posebnu mjesto u toj grupaciji. Debitantski film Namika Kabila, koji je najpoznatiji kao pisac, te scenarista filma Kod amidže Idriza Pjera Žalice, našao se u Sedmici kritike Filmskog festivala u Veneciji i, osim prikazivanja na filmskim festivalima, nažalost nije uspio doći do velikog broja gledatelja. Ako ste vi među onima koji nisu pogledali ovaj film, sad bi vam mogao biti pravi trenutak.

Čuvari noći dešavaju se tokom jedne noći, preciznije tokom noćne smjene koju Mahir mora provesti kao čuvar salona namještaja. Mahir ima sve simptome trudnoće. Brizla, čuvar iz salona sanitarija mu je jedino društvo i glavni partner za Čovječe ne ljuti se, a preko puta Specijalac i dalje pokušava shvatiti da je rat gotov. 

 

CIRKUS COLUMBIA (2010), Danis Tanović

U svom četvrtom filmu, koji je i označio njegov povratak u Bosnu i Hercegovinu, Danis Tanović priča priču o Divku Buntiću koji se nakon godina rada u Njemačkoj vraća u rodnu Hercegovinu sa zaručnicom Azrom i mačkom Bonijem u nadi da je došlo vrijeme za uživanje. Nažalost, život je mnogo komplikovaniji od toga – malo zbog Divka, malo zbog toga što se sprema rat. 

Ovaj film, koji je osvojio nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu, u svojoj postavi ima cijeli set zvijezda uključujući Mikija Manojlovića i Miru Furlan, ali i glumce koji su tada tek započinjali svoje karijere poput Borisa Lera, Maria Knezovića i Jelene Stupljanin. 

OAZA (2020), Ivan Ikić

Posljednji na spisku filmova koje vam danas predlažemo je film koji se na njega uvukao kao koprodukcijaizmeđu Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Filmu, koji se dešava u domu za mlade s posebnim potrebama i u kom i igraju štićenici doma, prati ljubavni trougao između novopridošle Marije, njene nove prijateljice, temperamentne Dragane i povučenog Roberta. Troje tinejdžera čezne za slobodom i povezanosti, ali njihovi pokušaji da osvoje komadiće slobode unutar rigidnih pravila jako brzo dovodi do narušavanja krhkog mira u kom je dom do tog trenutka funkcionirao. 

Oaza je nagrađena prestižnom nagradom Europa Cinemas Label u Veneciji.