SVEVID: Kuća domaćih filmova

Niste pretjerani obožavatelji stranih filmova, a voljeli biste i osvojiti dodatne bodove koje nosi gledanje bh. filmova, ali ne znate gdje legalno pogledati filmove? Jedna od opcija vam je da filmove potražite na filmskim platformama.

SVEVID je platforma posvećena isključivo filmovima nastalim u zemljama bivše Jugoslavije. Nakon 14 dana probnog perioda imate mogućnost da prekinete pretplatu ili da nastavite sa pretpatom na mjesečnom ili godišnjem nivou. Ipak, mnogo važnije od toga je šta možete pogledati na SVEVID-u.

Među filmovima koje možete pogledati, nalaze se neki od prvih filmova ikad snimljenih u Jugoslaviji, poput slovenačkog filma NA SVOJI ZEMLJI (1948) Franceta Štiglica, koji prikazuje narodnooslobodilačku borbu na tlu Slovenije.

Zatim, možete preći u sljedeću fazu razvoja kinematografije i uživati u ratnim spektaklima. Možete sa Batom Živojinovićem pucati sa sahat kule u VALTER BRANI SARAJEVO ili petljati sa dinamitom u MOSTU uživajući u filmovima Hajrudina Šibe Krvavca.

Kroz prve filmove velikana crnog talasa poput omnibusa KAPI, VODE, RATNICI (1962) Živojina Pavlovića, Marka Babca i Vojislava Kokana Rakonjca, doći to do inspirativnih filmova Bate Čengića čiji su MALI VOJNICI bili u takmičarskom programu Filmskog festivala u Kanu, a ULOGA MOJE PORODICE U SVJETSKOJ REVOLUCIJI je nakon samo jednog prikazivanju u Puli sklonjena do daljnjeg.

Ukoliko ste ljubitelji nešto laganijih, ali starijih filmova, na platformi možete pronaći i filmove poput GOSPOĐE MINISTARKE (1989) Zdravka Šotre i MIRISA DUNJA (1982) Mirze Idrizovića. Ukoliko vas interesuje nešto malo drugačije, možete se odlučiti i za jedan od prvih horora ikad urađenih na našim prostorima - LEPTIRICU (1973) Đorđa Kadijevića.

Na platformi se nalazi i mnoštvo savremenih filmova poput onih koji kao CRNACI (2009) Zvonimira Jurića i Gorana Devića propituju dešavanja iz posljednjeg rata, ali i onih koji su poput ZAGONETNOG DJEČAKA (2013) Dražena Žarkovića namijenjeni mlađoj publici.

U svakom slučaju, koji god vam je ukus, velika je šansa da ćete na SVEVID-u uspjeti naći nešto za sebe. U svakom slučaju, ne zaboravite da bh. filmovi nose dodatne bodove!