Šta kažete na neki mjuzikl?

Proljeće polako prolazi, već se naveliko sanja o moru, a još uvijek smo u sezoni kiša. Kako bi zagrijali situaciju, danas ćemo se okrenuti mjuziklima.

Kada spomenemo riječ mjuzikl, po pravilu će većina ljudi pomisliti na američke filmove, jer je Hollywood proslavio ovaj žanr. Ukoliko im prva asocijacija ne budu hollywoodski mjuzikli, onda će biti bollywoodski. Ovom prilikom govorit ćemo malo o evropskim mjuziklima.

Mjuzikli najčešća za glavne likove imaju izvođače koji pripremaju predstave, koncerte, vrijedno rade na razvijanju svoje karijere ili nešto slično. Ovi filmovi spadaju u grupaciju backstage mjuzikala. Druga popularna opcija je da likovi jednostavno pjevaju – kao u crtanom filmu, umjesto da daju jednostavan odgovor, oni odjednom započnu pjevati. Na spisku pet evropskih mjuzikala koje ćemo vam predstaviti danas, nalaze se i jedni i drugi.

 

Šerburski kišobrani (1964), Jacques Demy

Prvi film na našem spisku, možda je i najpoznatiji evropski mjuzikl. Ovaj dobitnik Zlatne palme u Cannesu u potpunosti odgovara vremenu obilježenom kišama, jer je poznat i kao jedan od najdepresivnijih mjuzikala. Priča o Guy i Geneviève i njihovoj nemogućnosti da uživaju u svojoj ljubavi u potpuni mjuzikl uvode socijalna pitanja i realnost koji su netipični za ovaj žanr.

 

Krvava svadba (1981), Carlos Saura

Ovaj film prati teatarsku skupinu koja priprema izvedbu Lorcine drame Krvava svadba na kojoj je film i zasnovan. Ovaj mjuzikl u stilu flamenka dio je trilogije koja uključuje i Carmen (1983) i El amor brujo (1986).

 

8 žena (2002), François Ozon

U Ozonovoj crnoj komediji 8 žena se nalazi u misteriji zaključanih vrata, kada na proslavi Božića u izoliranoj, snijegom zavejanom kolibom porodični patrijarh bude pronađen s nožem u leđima. Svaka od žena postaje osumnjičena, a pjesme koje se pojavljuju pričaju njihove životne priče, tragedije i samim tim njihove motive za ubistvo.

 

Viktor i Viktorija (1933), Reinhold Schünzel

Ukoliko ste gledali i voljeli MGM-ov Victor/Victoria iz 1982, onda morate pogledati film iz tridesetih na kom je ovaj hit zasnovan. Priča je to o Susanne, pjevačici koja jednog dana mijenja Viktora, mediokritetskog glumca, u malom kabareu u Berlinu gdje on inače glumi ženu izvođačicu. Tu večer je primjećuje agent koji misli da je muškarac. Susanne brzo postaje slavna, ali upda u nove probleme kada shvata da se zaljubljuje u agenta. 

 

Francuski kankan (1955), Jean Renoir

Veliki francuski reditelj odlučuje da se bavi jednim od najvećih fenomena Pariza – Moulan Rougeom i njegovim nastankom. U centru pažnje su Henri Danglard, vlasnik noćnog kluba, njegova ljubavnica Lola i mlada i šarmantna peračica rublja Nini.