Sara Ristić pobjednica je trećeg kruga European Film Challengea

Završen je i drugi serijal European Film Challengea, a pobjednica trećeg kruga ovog jedinstvenog Izazova je Sara Ristić iz Sarajeva. 

Raspoloženja ni ovoga puta nije manjkalo među učesnicima Izazova, koji su nam i ovoga puta dokazali da cijela priča oko EFC-a itekako ima smisla i odjeka, posebno među mlađom populacijom.

U nastavku upoznajte našu pobjednicu, svjedočite potpunoj predanosti filmskoj umjetnosti, te pročitajte Sarine preporuke za filmove koje bi trebalo pogledati na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Osim što je pobjednica EFC izazova, ko je ustvari Sara Ristić?

Sara Ristić je studentica režije na posljednjoj godini studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, trenutno sprema svoju diplomsku predstavu po motivima romana “Mali princ.” 

Od kada seže tvoja ljubav prema filmu, kako je ona rođena? 

Ljubav prema filmu seže od malih nogu, sjećam se da sam kao mala sa roditeljima gledala filmove stalno, bilo kući, rentali smo DVD-ove, ili u kinu. Kasnije bih sa prijateljima uvijek išla u kino, pratila cijeli Sarajevo Film Festival, trčala sa projekcije na projekciju. Tokom posljednje godine srednje škole, počela sam dolaziti na I <3 Film sastanke u Meeting Point i od tad se ne mičem iz kina. Kao ekipa smo zajedno gledali filmovi i diskutovali o njima, pravili filmske kvizove, sada čak i radim u kinu. Kad je došlo vrijeme za upis na fakultet, nije postojala druga opcija, znala sam da ću se baviti filmom. 

Kakve filmove inače preferiraš gledati, te kakvo je tvoje mišljenje o evropskoj kinematografiji?

U posljednje vrijeme sve me više interesiraju filmovi van mainstreama, bilo to komercijalnog ili umjetničkog. Vrlo sam zahvalna što sam na fakultetu prošla kroz formalnu historiju filma, no nisam se mogla fokusirati na mnoge zanimljive pravce, jer sam morala pokriti veliku sliku. Sa završetkom studija, imam vremena da uđem u sve te alternativne kutke. Zanimaju me filmovi koji imaju potpuno drukčiju perspektivu od moje, kako neko drugi doživljava ovaj svijet. Evropska kinematografija je veoma širok termin, ali mislim da pruža zanimljiv kontrast kulturalnoj sili američkog filma. 

Zbog čega si se odlučila prijaviti na European Film Challenge i kako bi opisala iskustvo učešča u jednom ovakvom Izazovu? 

S obzirom da svakako gledam filmove, prilika da ih gledam na kućnom kinu mi se učinila super. Koji filmofil ne bi htio ugođaj kina kući? Učešće u Izazovu je bilo zabavno, poput igrice. Osim gledanja filmova koje možda ne bih inače vidjela, bilo je izazovno naći što različitije načine gledanja.

Koji od filmova pogledanih tokom Izazova bi mogla izdvojiti/preporučiti i zbog čega? 

Izdvojila bih SEE Factory Sarajevo Mon Amour. Taj film je ustvari omnibus 5 kratkih filmova. Svaki film je režirao par mladih reditelja, jedan internacionalni, drugi regionalni. Filmovi su snimani u Sarajevu i bilo mi je zanimljivo vidjeti drukčiju sliku grada kroz njihove oči. Nadam se da će u budućnosti biti sličnih projekata, gdje će mladi autori moći govoriti svoje priče.

Da li već postoji spremna lista filmova ovogodišnjeg izdanja SFF-a koju namjeravaš pogledati i možeš li s nama podijeliti barem tri flmska uratka s te liste? 

Svake godine na SFF- u pratim programe Kinoscope (Kinoscope Real, Kinoscope Surreal) i Summer Screen. Kinoscope me iznenadi svake godine jer ne znam kako bih samostalno došla do tih filmova i vrlo mi je drago da imam priliku da ih iskusim. Summer Screen ima izvrsne dokumentarce i uglavnom pruža uvid u život i proces rada velikih umjetnika i umjetnica. Ako bih morala odabrati samo tri filma to bi bili “Lapsis”, “Garage People” i “Homecoming, Marina Abramović and her children.”

Mi bismo na ovu listu dodali dokumentarni film 'Moj tata, klovn', koji će se na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu takmičiti u kategoriji Studentski film. Možda naslućujete. Da, ovaj film je upravo vrijednih ruku djelo Sare Ristić, koja je u razgovoru skromno prešutila ovaj 'detalj'.

Sari želimo mnogo sreće sa njenim filmom, a svima vama da uživate u dobrim filmskim ostvarenjima do narednog European Film Challengea!

Razgovor vodila Anesa Marić