RAM ZA SLIKU MOJE DRAGE ili: Kako su odrastali sarajevski mangupi

Da, možda se na momente čini da smo malo opterećeni filmovima iz Free Kina Valter, ali ne možemo si pomoći: u kinu su, besplatni su i ne samo da su bosanskohercegovački, nego se jako često radi i o nekim od najboljih filmova ikad snimljenim u našoj državi.

Mirza Idrizović, sarajevski reditelj i dobitnik Šestoparilske nagrade, široj je publici najpoznatiji po MIRISU DUNJA iz 1982. godine u kom Mustafa Nadarević igra Mustafu, ratnog profitera koji kasno shvata da mu njegov oportunistički odnos prema životu neminovno donosi samo ličnu tragediju. Ipak, već njegov prvijenac RAM ZA SLIKU MOJE DRAGE ostvario je veoma primijetne rezultate i skrenuo pažnju na svog autora.

RAM ZA SLIKU MOJE DRAGE prati sarajevske mangupe Luftiku, Adu, Špicoku, Tvrdog i Seksija u njihovim prvim istraživanjima, kako grada, tako i njihove još nedozrele seksualnosti. Kako je je svima za inicijaciju u svijet odraslih neophodan posrednik, u njihovim životima se pojavljuje pomalo izgubljeni Nikola koji, veoma simbolično, otvara prozor u njihovom, na zidu iscrtanom, golu i prekida igru na koju su navikli.

Ovaj film, urađen pod utjecajem Francuskog novog talasa, odlikuje se savremenošću, laganim tempom sarjevske mahale, nama bliskim likovima i pekrasnim snimcima grada iz 1986. godine.

Film će, kao što smo ranije najavili na svojim socijalnim mrežama, biti prikazan večeras u 20:00 u Free Kinu Valter, a ukoliko ga ne možete pogledati tamo, preporučujemo vam da ga potražite na nekim drugim platformama. Nadamo se da će vam se svidjeti koliko i nama.