Cinesseum: Naša vizija je da zabavimo svijet

Prvi krug trećeg ciklusa European Film Challengea je pri kraju i odlučili smo vam nakratko, kroz krati razgovor približiti jednu od platformi koja se nalazi u Home Cinema Experience modelu, ali koja vam može biti i od pomoći da ako ne u ovom, onda pobijedite u sljedećem krugu Izazova.

Pročitajte šta su osnivači Cinesseuma imali reći o platformi koju su stvorili i javite nam kako se vama sviđa Cinesseum, ukoliko ste ga već probali.

Logo Cinesseuma je nešto nalik areni napravljenoj od filmske trake, tako da je jedna od prvih asocijacija kad ga vidimo prikazivanje filmova u kino dvoranama. Zašto ste se odlučili praviti online plaformu i zašto baš takav logo?

Sam logo iskreno ne krije nikakvu preduboku simboliku, jednostavno smo svi oduševljeni tom impozantnom građevinom, a Marko, koji se bavi svim u vezi sa marketingom i dizajnom u Cinesseum-u, je imao posebnu viziju i uklopio tu formu i tematiku. Ostali su bili oduševljeni tek kada su videli završen logo i naziv.

Prema istraživanjima 80% ispitanika reklo je da bi pre gledali najnovije filmove iz svoje kuće nego u bioskopu. Neverovatno je da u 21. veku još uvek niko nije odgovorio na potrebe tih 80% ljudi. Niko do danas, zato smo i odlučili da pružimo svim ljudima na Balkanu i onima koji su u dijaspori da na jednom mestu gledaju sve najbolje filmove ovih prostora. Ono što se takođe pokazalo kao loša praksa je piraterija, protiv koje se mi borimo svakodnevno kada su u pitanju filmovi na našoj platformi. Našim ljudima u dijaspori piraterija nosi ozbiljne posledice, a još ozbiljnije na duže staze trpe autori i producenti filmova. Cinesseum je između ostalog i odgovor na taj problem. Želeli smo da autorima pružimo mogućnost da njihovi filmovi budu legalno gledani, i da publici omogućimo značajan katalog, i najsavremeniju tehnologiju uz koju mogu gledati filmove u full-HD rezoluciji bez bilo kakvog čekanja da se film učita.

Prethodne godine ste promijenili princip naplaćivanja usluga – prešli ste sa metode u kojoj je publika plaćala za pojedinačni film, na princip pretplate – zašto?

Osnovali smo Cinesseum kao TVOD model platforme - jedna karta, jedno gledanje. Kao on-line video klub. Ali takav model je iziskivao to da svaki put kada želite da pogledate film, prolazite proceduru plaćanja. Svakako se pokazala kao dobra praksa donekle, ali smo od oktobra 2020. godine odlučili da se prebacimo na SVOD model - mesečna pretplata za ceo sadržaj. Na taj način svojim gledaocima omogućavamo pristup celom katalogu po niskoj mesečnoj ceni. SVOD model, uopšteno govoreći je švedski sto filmova, i shvatili smo da je to ono što je najbolje za našu publiku - puno sadržaja koji su uvek dostupni na klik, bez oglasa.

Imate li podatke koji su najgledaniji filmovi iz vaše ponude?

Naša publika je u poslednje vreme istakla film “Ime naroda” reditelja Darka Bajića. Taj film ekskluzivno može da se pogleda isključivo na našoj platformi, i očekivanja publike su potpuno nadmašena. Film “Ajvar” je takođe postigao sjajne rezultate. Tokom ove godine u proleće je on bio definitivno najgledaniji film. Od dečijih filmova, “Tajna izgubljenog kraljevstva”, velika porodična avantura o ljubavi, nadi, istrajnosti i veri u sebe, je bila najgledanija među najmlađom publikom. Za njih smo nedavno objavili i dva animirana filma o Nikoli Tesli. Ono što je interesantno, jeste što su se ljudima jako dopale predstave na našoj platformi, a od njih je najgledanija bila “Šaka” Dragana Jovanovića. Od ovogodišnjih filmova, izdvaja se film “Grudi” u kom glume Vojin Ćetković, Marija Škaričić, Nada Šargin, Dubravka Drakić. Ove godine je crnogorski kandidat za Oskara, i zaista se pokazao ne samo kod naše publike već i u inostransvu kao odličan film. Od starijih filmova, ljudi jako vole da gledaju “Crna mačka, beli mačor”, “Mrtav ladan”, “Majstori, majstori” i “Pad u raj”.

Koliko često mijenjate sadržaj?

Trudimo se da svake nedelje ponudimo sadržaj svim svojim gledaocima, od najmlađih do najstarijih, u odnosu na njihove preference. Svake sedmice će se naći novi i zanimljivi dokumentarni film, romansa, komedija za celu porodicu ili predstava koju niste imali priliku da vidite uživo. Što bi se reklo - uvek ima za svakog po nešto. Ove nedelje smo objavili najnoviji film Milene Grujić “A.S. 25”, kao i veoma zanimljiv dokumentarni serijal o gradovima i selima Srbije, tako da svako ko bude hteo ove godine da putuje po Srbiji može kod nas da sazna svašta novo! Svakako se i to uklapa u našu viziju, a to je da zabavimo svet. Ako uspemo, stvorićemo više empatije, više smeha i više radosti.

Kada biste vi trebali preporučiti nešto iz vašeg sadržaja, šta bi to bilo?

S obzirom na to da smo veliki ljubitelji filmova, i da se trudimo da svaki film na platformi pogledamo, na ovo pitanje bi svako od nas dao odgovor i razlog, te ćemo i to uraditi. Đorđe, jedan od osnivača, bi rekao da je to “Ajvar” zbog svoje kompleksne postavke ljudskih odnosa koje svaki dan gledamo, i sjajne glume Sergeja Trifunovića i Nataše Ninković. To je zaista film koji svako treba da pogleda i izvuče pouku za sebe. Marko, takođe jedan od osnivača, bi istakao “Balkansku među”, kao jedan od najboljih akcionih filmova sa ovog područja u poslednjih nekoliko godina. Ivan, jedan od osnivača, izdvaja “Dobru ženu”, svakako najupečatljivije rediteljsko i glumačko ostvarenje Mirjane Karanović koju ceo život pratimo u najboljim kinematografskim poduhvatima. Zaista jedna od glumica koja uspeva da svakom svojom ulogom koju iznosi na platno, u potpunosti oduševi i uveri svakog gledaoca!