Novi krug EFC-a je započeo, a Ilija Ćeranić, pobjednik prvog kruga, uskoro na Berlinaleu

Prvi dio European Film Challengea trilogije, nedavno je završen pobjedom Ilije Ćeranića iz Banja Luke, a drugi krug je već počeo i trajat će do 19. marta 2023. godine. Nagrada u ovom krugu izazova, koji za sve ljubitelje sedme umjestnosti u našoj zemlji realizuje Udruženje filmskih radnika BiH, jeste putovanje na Cannes Film Festival. 

Dok se drugi krug EFC-a polako zahuktava, upoznajmo našeg prethodnog pobjednika kroz njegovo iskustvo u izazovu i ljubavi prema filmu uopšte.

Osim što je pobjednik EFC-a, ko je ukratko Ilija Ćeranić?

Radim kao komercijalista, a slobodno vrijeme koristim za uživanje u prirodi - planinarenju, vožnji bicikla, šetnji sa psom, a također volim i putovanja, koncerte, festivale… 

Na ovaj spisak, uz sva pobrojana interesovanja, stane svakako i ljubav prema filmu, o čemu Ilija govori:  

Tokom pandemije nije mi predstavljao problem zabrana kretanja, jer sam u kući čitao knjige i naravno gledao filmove. Uživali smo na neki način u tom periodu bez gužve i frke. Veoma volim filmove, a čak sam učestovao u nekoliko filmova i serija kao statista.

Kako ste saznali za EFC i zbog čega ste se odlučilii prijaviti? 

Iskreno, do oktobra mjeseca nisam ni znao za EFC. Ne znam kako, ali mi je promaklo. Tada mi je na FB stranici banjalučkog Cineplexxa iskočila reklama, ali sam isprva mislio da je neki spam. Ipak, zaintrigirala me je ideja da se promovišu evropske zemlje sa niskom stopom filmske produkcije i odlučio sam da učestvujem.

Kakvo je Ilijino mišljenje o evropskoj kinematografiji, te kakve filmove inače preferira gledati, govori nam u nastavku:

Evropski fimovi su sve kvalitetniji. Negdje sam čitao da je malo tome doprinijeo i Netflix, jer je obavezan određen procenat evropskih filmova i serija na ovoj platformi. Meni lično, najviše se sviđaju savremeni rumunski, ali i korejski filmovi. Pratim ih već godinama. Holivudske filmove ne gledam (osim nekih nezavisnih poput Tri plakata izvan grada), a takvi filmovi, pored filmova s našeg govornog područja dominiraju u banjalučkim kinima. Evropski filmovi se, nažalost, rijetko prikazuju u Banjoj Luci u redovnom programu bioskopa.

Za kraj, tu je i nekoliko preporuka za filmove koje bi preme Ilijinom mišljenju trebalo pogledati: 

Najbolji film koji sam pogledao u okviru Challengea je baš prvi pogledani/prijavljeni film: Praznik rada - odlična priča i vrlo dobri glumci. Preporučio bih i dva filma koja sam nedavno pogledao, a to su Trougao tuge i novi film redatelja Park Chan-wooka, Decision to Leave.

Kada je odlazak na Berlinale u pitanju kaže kako se još uvijek nije počeo spremati za put u Berlin, ali da će pripreme nastupiti odmah nakon praznika. 

Iliji želimo dobar provod na Berlin Film Festivalu, a sve ljubitelje filmske umjetnosti još jednom pozivamo da se od 9. januara druže sa nama i osiguraju svoju kartu za odlazak na Kanski filmski festival, koji se ove godine održava od 16. do 27. maja. 

Sva pravila za učešće, novosti i zanimljivosti u vezi sa European Film Challenge-om, možete pronaći na našoj web stranici (europeanfilmchallenge.eu), FB stranici (europeanfilmchallengeBIH), TikTok (europeanfilmchallengebih), te instagramu (ufrbih).  

Projekat je realiziran uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a medijski partneri projekta su RSG i Antena Sarajevo.