Pripreme za ljeto mogu početi!

Ljeto nam i oficijelno dolazi 21.6, a skandinavske proslave Midsummera postaju sve poznatije širom svijeta. Današnji blog posvetit ćemo evropskim filmovima koji su ovu proslavu na sebi svojstven način odlučili približiti široj publici.

Da li vas početak ljeta podsjeća na ljubav, strast, dobru komediju ili pak horor izazvan prakticiranjem paganskih običaja. Šta god vam prvo pada na pamet, vjerovatno ćete naći film koji odgovara vašem viđenju ovog perioda na današnjem spisku.

MIDSOMMAR (2019), Ari Aster

Ovaj film, rađen u koprodukciji Sjedinjenih američkih država i Švedske, imao je priličan odjek i u medijima i na međunarodnom Box Officeu navodeći veliki broj ljudi da po prvi put potraže više informacija o švedskim običajima. Film je reklamiran kao folk-horor i iako je vjerovatno da vas priča o grupi prijatelja koji odu u Sjevernu Evropu iz Amerike kako bi učestvovali na Midsommar Festivalu samo da bi shvatili da su se našli u rukama paganskog kulta, neće ostaviti na rubu sjedišta i natjerati da vrištite, vizualnost ovog filma moglo bi vas odvesti na sasvim novi nivo uživanja.

GOSPOĐICA JULIA (1951), Alf Sjoberg

Strindbergov dramski tekst Gospođica Julia smješta likove u vrijeme proslave ljetnog solisticija kako bi strasti koje se razvijaju između gospođice i zgodnog, ali prepredenog sluge podigao na sljedeći nivo i stvorio jednu od najpoznatijih drama ekspresionizma. Sjoberg je 1951. godine odlučio ovaj dramski tekst pretvoriti u film. Pokušaj mu je bio toliko uspješan da je osvojio nagradu u Cannesu. Ukoliko biste ipak pogledali neku kasniju iteraciju, pogledajte kako je ovu priču odlučila ispiričati legendarna Bergmanova glumica Liv Ullmann 2014. godine, u posljednjem filmu koji je režirala.

MOOMINI I LUDILO MIDSOMMERA (2008), Maria Lindberg

Iako ovaj film Midssommer tematizira samo kroz naslov koji mu je dodijelila još u formi stripa njegova poznata autorica Tove Jansson, šteta je ne iskoristiti priliku da se uz proslavu ovog praznika ne spomenu i najpoznatiji likovi za djecu koji su potekli iz Finske. Ovaj put debeljuškasti likovi koji pomalo podsjećaju na dvonožne nilske konje, bježeći od poplave izazvane erupcijom vulkana dolaze do plutajućeg pozorišta i odlučuju vrijeme provesti u njemu stvarajući predstavu. Ovaj film za cijelu porodicu mogao bi biti dodatno dobar izbor uzimajući u vidu da bismo se s ovakvim uvodom u ljeto i mi mogli uskoro početi ukrcavati na splavove.

NAJDUŽI DAN (2020), Jonas Selberg Augustsen

Sjevoerno od Arktičkog kruga, sve je spremno za ljetni solisticij. Vozač kamiona na duge staze na svom posljednjem putovanju doživljava vjersko buđenje, majka prikovana za krevet pati od multiple skleroze, trgovac kućnim potrepštinama ima visok krvni pritisak i druge probleme, a smijeh trkača saonica zamire. Aktivistica za zaštitu šuma upoznaje drvosječu, a porodica indijskih turista i trio filozofa koji piju na klupi u parku nastupaju kao hor. Već iz ovog opisa jasno vam je da Augustsen u svom ansambl filmu pokušava prikazati život finske manjine u Švedskoj stvarajući veliku sliku od malenih kockica koji prikazuju ljudske sudbine. 

 

LUDILO MIDSOMMERA (2007), Alexander Hahn

Ukoliko volite ansambl filmove, ali vam se prethodni učinio malo premračan, Hahnov film bi mogao biti pravi izbor za vas. U najkraćoj noći u godini, cijeli niz likova povezuje potraga za „magičnom paprati“ koja može učiniti da se oni koji to žele, pronađu ljubav svog života. Od grupe britanskih vatrogasaca koji su u potrazi za paprati, preko Francuskinje koja se priprema prosuti suprugov pepeo i stjuardese-nimfomanke, do Amerikanca koji je u potrazi za sestrom i njegovog taksiste, ovaj film predstavlja plejadu luckastih i zabavnih likova s kojima ugodno možete provesti poslijepodne.

 

Nadamo se da smo vam dali još neku ideju na temu šta gledati tokom ovih kišnih dana, a do sljedećeg bloga se nadamo da će zasjati sunce, baš kako i treba kada ljeto dođe. Uživajte u filmovima i učestvujte u European Film Challengeu.