Pripremajući se za pobjedu – gledajte pobjednike

Ostalo je još 17 dana za učešće u ovom krugu European Film Challengea. Dok birate svoje posljednje filmove na putu do pobjede, zašto ne biste pogledali neke od filmova koji su osvojili Zlatnog lava u Veneciji?

 Venecijski filmski festival poznat je po neobičnim filmovima koji se najčešće odlikuju prilično visokom umjetničkom vrijednošću, pa ponekad čak graniče sa eksperimentalnim. Filmovi koji se nalaze na našoj današnjoj listi donekle opravdavaju ovo mišljenje.

JEUX INTERDITS, René Clément

Ovaj francuski film iz 1952. godine, prati mladu Parižanku Paulette tokom njenog kratkog boravka u kući seljaka nakon što joj roditelji stradaju u bombardovanju. U svom privremenom domu, Paulette sreće Michela, malo starijeg dječaka koji joj pokušava pomoći da prihvati haos i nesreću koja ih okružuje. Njihove igre jako brzo počinju graničiti sa realnošću, ali i sa društveno prihvaćenim ponašanjem.

BELLE DE JOUR, Luis Buñuel

Drugi francuski film na spisku urađen je u koprodukciji sa Italijom 1967. godine i za razliku od Zabranjenih igara koje u sebi imaju buñuelovske elemente, ovaj film je režirao sam Buñuel. Ljepotica dana je drama s elementima fantazije u kojoj lijepa domaćica Séverine, dovedena do dosade životom sa svojim frigidnim i konzervativnim mužem odlučuje pod pseudonimom započeti karijeru u bordelu dok je on na poslu. Ili ipak ne?

DER STAND DER DINGE, Wim Wenders

Kad već predlažemo filmove velikih reditelja, bilo bi šteta preskočiti Wendersa. Stanje stvari, koje je Wenders snimio 1982. godine u koprodukciji Zapadne Njemačke i Portugala, počinje snimanjem naučno-fantastičnog filma Preživjeli, koje se prekida zbog nedostatka filmske trake i sredstava. Nakon što provedu određeno vrijeme čekajući da se nestali producent pojavi, reditelj Fridrich Munro kreće u potragu za njim. Kako se i čini iz sinopsisa, film je prepun filmskih referenci i autoreferencijalnih poigravanja.

TROIS COULEURS : BLEU, Krzysztof Kieślowski

Prvi od filmova velikog reditelja nazvane po bojama francuske zastave, koji u suštini tematiziraju po jedan od pojmova poznate francuske krilatice „sloboda, jednakost, bratstvo,“ urađen je 1993. godine u koprodukciji Francuske i Poljske. Film prati ženu poznatog kompozitora koja jedina preživljava nesreću u kojoj joj ginu i muž i kćerka. Nasilno slobodna, Julie (Juliette Binoche) osim što mora otkriti koji je njen novi identitet, otkriva da je i dalje vezana za cijeli niz ljudi, uključujući i suprugovu ljubavnicu za koju nikada nije čula.

PRED DOŽDOT, Milcho Manchevski

Jedini regionalni film koji je osvojio Zlatnog lava, makedonski film Prije kiše snimljen je 1994. godine kao prvi film nakon odcjepljenja Makedonije od SFR Jugoslavije. Film je konstruiran kao triptih koji se bavi trima nesretnim ljubavima: mladi monah Ćiril ustaje u odbranu Albanke Zamire i napušta samostan kako bi s njom pobjegao kroz makedonske vrleti; u Londonu udata Ana zapada u cijeli niz problema zbog fascinacije razočaranim makedonskim fotografom Aleksandrom; Aleksandar se vraća u svoje rodno selo i sreće staru ljubav, Albanku koja ga moli da pomogne njenoj kćerki Zamiri.