Preporučujemo: Filmovi koje ste možda propustili zbog COVID-a

Prethodne dvije godine, a naročito 2020. bile su obilježene padom broja gledatelja u kinima zbog stalnih ograničenja prouzrokovanih pandemijom COVID19. Kao rezultat ovoga, neki od regionalnih filmova nisu dobili pažnju koju su zaslužili, iako su za prosjeke tih godina bili prilično gledani. Danas vam donosimo spisak od 5 najgledanijih regionalnih filmova u prethodne 2 godine. Možda neki od njih poželite pogledati.

1. TOMA (2021), režija: Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac

Ovaj biografsko-dramski film o poznatom pjevaču narodne muzike, Tomi Zdravkoviću, oduševio je generacije gledatelja, uključujući i one kojima ova muzika više i nije toliko bliska. Priča o boemu, čovjeku koji je insistirao na tome da je sve materijalno nebitno, jer je samo duša zaista važna, prati početke njegove karijere, postizanje slave i život sve do prijevremene smrti u 52. godini. 

2. JUŽNI VETAR: UBRZANJE (2021), režija: Miloš Avramović 

Nastavak velikog hita iz 2018. godine, prati priče o Petru Marašu koji želi nezakonito stečeni novac iz prvog dijela sage uložiti u legalne poslove, ali jako brzo shvata da mu podzemlje to neće dozvoliti. Naravno, film je ispunjen akcijom i specijalnim efektima, koji su ponovo oduševili regionalnu publiku.  

3. DESET U POLA (2021), režija: Danis Tanović

Komedija u režiji jedinog bosanskohercegovačkog oskarovca, uspjela je ugrijati srca mnogih u prethodnoj godini i povesti mnoštvo rasprava na temu: šta je to tačno duh Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Korona, koja je kontrolisala živote svima još uvijek u to vrijeme sastavni je dio filma o ljubavi, prijateljstvu i naravno, ćevapima.

4. QUO VADIS, AIDA? (2020), režija: Jasmila Žbanić

Jedan od najvećih hitova, za prikazivače tragične 2020. godine, QUO VADIS, AIDA? prati sudbinu imaginarne porodice tokom ključnih dana pada Srebrenice. Film koji je bio nominiran za Oskara i dobio cijeli niz međunarodnih priznanja, pogledao je zanemariv broj ljudi u odnosu na tri ranije navedena filma. Ako ste ga propustili, možda nije loša ideja da ga pogledate za European Film Challenge.

5. VIKEND SA ĆALETOM (2020), režija: Miroslav Momčilović

Ova drama, sa primjesama komedije, prati priču o sredovječnom beogradskom kriminalcu, kojem se bliži kraj i njegovom sinu, kojeg nakon 5 godina neviđanja pokušava naučiti svemu što je njega naučila ulica, ali mu u isto vrijeme pružiti svu nježnost koju mu je ostao dužan u prethodnom periodu. Susret dvije generacije, dva potpuno različita svijeta, koje spaja samo ljubav mogao bi biti pravi film za mjesec obilježen praznicima.  

Ovih pet filmova su mali podsjetnik na regionalne filmove koje ste možda propustili, a publika je očito smatrala da su vrijedni pažnje čak i u periodu kada se u kina išlo nešto manje nego sada. Ukoliko tražite nešto iz ove godine, u kinima u Bosni i Hercegovini trenutno igraju dva bosanskohercegovačka filma – BALADA i AMANET, koji vam mogu donijeti duple bodove. Također, ukoliko ste raspoloženi za regionalni film koji biste lako mogli pogledati iz udobnosti svog doma – hvaljeni hrvatski film iz 2018. godine NE GLEDAJ MI U PJAT bit će dostupan besplatno na platformi kina Meeting Point do 10.12.2022. 

 

Uživajte u filmovima i učestvujte u European Film Challengeu!