Preporučujemo: Prethodni filmovi berlinskih takmičara

Dok se spremamo za Berlinale, u kom će uživati naš pobjednik iz prethodnog kruga Izazova, odlučili smo provjeriti filmove reditelja koji su ušli u ovogodišnji takmičarski program Berlinalea. Naišli smo na par naslova koji bi vas mogli interesovati.

Ljubavnik na dan / L'amant d'un jour (2017)

Prije nego što je ušao u ovogodišnji program Berlinalea s filmom Le grand chariot, Philippe Garrel je snimio više od deset filmova među kojima se ističe Ljubavnik na dan, dobitnik SACD nagrade u programu Quinzaine des realisateurs Filmskog festivala u Cannesu. Ovaj film prikazuje odnos u neobičnom kućanstvu u kom se sreću otac, kćerka i očeva ljubavnica kćerkinih godina. Garrel odlučuje ne prikloniti se očekivanim odnosima između likova, nego insistira na razumijevanju između kćerke i ljubavnice učvršćujući im odnos tajnama u koje otac nije upućen.

 

Olovna vremena / Die bleierne Zeit (1981), Margarethe von Trotta

Već legendarna njemačka rediteljica Margarethe von Trotta, 1981. godine je snimila film Olovna vremena koji prati priču dvije sestre koje se borite za ženska prava. Juliane je novinarka, dok se njena sestra Marianne bori ekstremnijim, terorističkim sredstvima. Onog trenutka kada uhapse Marianne, Juliane je primorana politiku gurnuti u stranu i staviti porodicu na prvo mjesto. Von Trotta ove godine u Berlin dolazi sa filmom Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste.

 

Dobiti život / Ganhar a Vida (2001), João Canijo

Najnoviji film Joãoa Canijoa Mal Viver prikazuje proces preživljavanja „starih nikad nerazriješenih sukoba“ unutar porodice, dok se Ganhar a Vida koji je 2001 imao premijeru u programu Quinzaine des realisateurs Filmskog festivala u Cannesu borio da do prešućivanja nikada ne dođe. Njegova protagonistica 36-godišnja čistačica Cidalia ostat će bez prijatelja, posla i porodice kako bi se usprotivila kodu šutnje i došla do istine o smrti svoga sina.

 

Bila sam doma, ali / Ich war zuhause, aber (2019)

Angela Schanelec koja se vraća na Berlinale s filmom Music, osvojila je Srebrnog medvjeda za svoj film Bila sam doma, ali koji prikazuje ekzistencijalna pitanja s kojima se suočava mala zajednica kroz priču o Astrid, koja se, već u krizi zbog smrti muža, mora nositi i sa nizom nerazriješenih pitanja nakon što joj nestane trinaestogodišnji sin samo da bi se vratio bez objašnjenja, u problemu sa školom i s palcem koji je neophodno amputirati. 

 

Undine (2020), Christian Petzold

Undine, njemačka romantična bajka, zasnovana je djelimično na priči o Maloj sireni, djelimično na mitovima o morskim vilama, ali s kog god stanovišta odlučite da pogledate ovaj film, velika je šansa da ćete pomisliti da je magičan. Glavna glumica Paula Beer osvojila je Nagradu za najbolju glumicu na Berlinaleu, a ove godine ćemo imati priliku pogledati kako će biti primljen najnoviji film Christiana Petzolda Roter Himmel.