PREPORUČUJEMO: Najbolje evropske komedije

Lijepo vrijeme tek pomalo promalja svoje lice i dok se pripremamo za proljeće, nije loša ideja poraditi još malo na dobrom raspoloženju. Dobra komedija uvijek može u tome pomoći, a mi vam ovom prilikom predstavljamo 5 filmova koji su dobili nagradu Evropske filmske akademije za najbolje komedije.

Evropska filmska akademija je počela dodjeljivati nagrade davne 1988. godine, a za Najbolju komediju nagrade dodjeljuje od 2013. Prvi film koji preporučujemo danas je i prvi film koji je dobio nagradu.

 

SVE ŠTO TREBAŠ JE LJUBAV (2012)

Višestruka dobitnica nagrada Evropske filmske akademije, ali i drugih prestižnih festivala, kao i nagrade BAFTA, Susanne Bier u prvom filmu nakon osvajanja Oskara odlučuje da se bavi ljubavnim pričama. U ovom filmu, frizerka koja je izgubila kosu zbog raka saznaje kako joj muž ima ljubavnicu i odlučuje otputovati u Italiju na kćerkino vjenčanje sama. Tamo upoznaje udovca koji krivi cijeli svijet zbog smrti svoje žene, koji je uz to i otac mladoženje. Kada se na vjenčanju pojavi i njen bivši sa novom „zaručnicom“ čini se da stvari ne mogu dalje izmaći kontrolu, ali samo se čini…

MAFIJA UBIJA SAMO LJETI (2013)

U svom filmskom debiju, Pif, talijanska televizijska zvijezda, glumac i reditelj, priča priču inspirirano stvarnim događajima. Ova crna komedija pokriva 20 godina povijesti Sicilije (od 1970ih do 1990ih) i mafije koncentrirajući se na ljude koji su bili dio Antimafia pokreta, te ismijavajući mafijaške kumove. U centru priče se nalazi Arturo, koji želi postati novinar, i osvojiti floru u koju je zaljubljen od svoje 10. godine. 

 

KVADRAT (2017)

Ovaj film, koji je dobio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, smješten je u umjetnički milje i donekle prikazuje apsurd do kojeg dolaze kulturne institucije pokušavajući otići korak dalje, biti privlačnije i zanimljivije publici. Kristijan, kustos muzeja savremenih umjetnosti, nalazi se i u privatnoj i u poslovnoj krizi, ali posao nikako ne staje – nova, kontroverzna izložba je u pripremi i on mora učiniti da sve prođe najbolje što je moguće.

 

SMRT STALJINA (2017)

Već iz samog naslova, jasno je koji je glavni pokretač komedije u ovom filmu, smještenom u 1953. godinu. Staljin umire iznenadno nakon 30 godina vladavine i kompletno Vijeće ministara je u panici. Kako održati mir u zemlji, vlast i usput se riješiti neželjene konkurencije? Problem je što su svi učili od majstora – Staljina.

 

TRIUMF (2020) 

Francuske komedije su se već više puta dokazale kao veoma privlačne za širu publiku i Triumf definitivno spada među odlične sastojke laganog izlaska s prijateljima. Etienne, srednjovječni glumac, koji je više bez posla, nego zaposlen, započinje glumačke radionice u zatvoru s ciljem postavljanja Beckettovu dramu „U iščekivnaju Godota.“ Zasnovan na stvarnom događaju, kada su tokom radionica zatvorenici dobili priliku izići na kratko iz zatvora i pobjeći, ovaj film koketira sa idejama šta i kako se zaista desilo tom prilikom.