Preporučujemo: Lina Wertmüller, žena za 9. mart

Dan žena je iza nas i ako je u vašem svijetu sve dobro, prošao je uz cvijeće i proslave. Ukoliko je u vašem svijetu sve odlično, prisjetili ste se i radnica u tvornicama tekstila koje su tog 8. marta 1857. izišle na proteste u New Yorku, kako bi se pobunile zbog loših uslova rada i niskih plata.

Uglavnom, 8. mart je prošao i vrijeme je da se vratimo filmovima. Srećom, filmsku umjetnost kroz povijest krase uspješne, inspirativne žene. Danas vam preporučujemo da obratite pažnju na filmove Line Wertmüller. 

Lina Wertmüller je bila talijanska pozorišna i filmska rediteljica i prva žena koja je ikada nominirana za Nagradu američke filmske akademije Oskar za svoj film Pasqualino Settebellezze. Snimila je 24 dugometražna igrana filma, od kojih dva pod muškim imenima. Dobitnica je Kristalne nagrade koja se dodjeljuje ženama koje su ostvarile poseban utjecaj na filmsku umjetnost, te Počasnog Oskara za životno dostignuće.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća označavaju zlatni period u radu Wertmüller i mi vam predlažemo da pogledate neki od filmova iz tog perioda. 

Mimì metallurgico ferito nell'onore (1972)

Bukvalni prijevod naslova bio bi Povrijeđena čast metalurga Mimija, a internacionalno je poznat i kao Zavođenje Mimija. Osim što naslov upućuje na rediteljicu koja će ući u Ginisovu knjigu rekorda zbog najdužeg filmskog naslova ikad, ovaj film u sebi sadrži njenu prepoznatljivu lascivnost i humor. U priču o Mimiju, koji je nakon što odbije surađivati s mafijom, prisiljen napustiti Siliciju i otići u Torinu, gdje se zaljubljuje u drugu ženu i započinje aferu s njom, Wertmüller uspješno uvodi politička pitanja i tematizira postepeni gubitak ideala.

Travolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agosto (1974)

Ukoliko ste gledali Swept Away (2002) s Madonnom u glavnoj ulozi, propustili ste pravi film. Naime, original koji je 1974. godine snimila Lina Wertmüller, neuporedivo je bolji. U priči koja veliča radnička prava i male ljude, bogata gospođa ostavljena je na milost i nemilost grubog mornara nakon što dožive brodolom. Život na napuštenom otoku pretvara se u kombinaciju ljubavne avanture i osvete niže klase.

Pasqualino Settebellezze (1975)

Ovaj film je izazvao prilične kontraverze kada je izišao zbog načina na koji tretira Drugi svjetski rat i koncentracione logore, ali je u isto vrijeme i film koji je osvojio čak četiri nominacije za Oskara: za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolji scenarij i najbolji strani film. Naslovni lik je talijanski dandy koji ubija svodnika koji mu je sestru učinio prostitutkom kako bi spasio porodičnu čast. Ovo ga vodi do osude za ubistvo, vojske, koncentracionog logora i jedinog izlaza – nuđenja seksualnih usluga direktorici logora. 

 

Nadamo se da ćete uživati u filmovima i ne zaboravite ih prijaviti za European Film Challenge, jer možda baš vi dobijete priliku pogledati film neke nove fenomenalne žene.