Porodična priča za nešto drukčije praznike

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje 16 dana aktivizma Sarajevo Film Festival, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT,  donosi bosanskohercegovačkoj publici film Ne gledaj mi u pijat, hrvatske redateljice Hane Jušić. Film možete pogledati besplatno na platformiondemand.kinomeetingpoint.bado 10. decembra, a mi vam nudimo nekoliko razloga da ga pogledate. 

Ne gledaj mi u pijat prati mladu medicinsku sestru koja se pokušava izboriti za sebe u patrijarhalnoj šibenskoj porodici. Svaki njen korak ka slobodi predstavlja pobunu i udaljavanje od porodice. Jušić ovu priču priča nježno, stavljajući u centar priče Marijanu i njen doživljaj svijeta, ali pazeći da prikaže trenutke nježnosti i radosti koji je povezuju sa njenom porodicom. To je film koji se može činiti mučnim, ali u isto vrijeme donosi svježinu koja ga izdvaja iz niza teških socijalnih drama koje se snimaju na našim prostorima.

Film je sniman u sunčanom Šibeniku, što nije loš razlog za pogledati film u ovim tmurnim danima. Fotografijom dominira plavetnilo mora i toplina sunca koju gotovo možemo osjetiti kako isijava iz kamena.

Ako vam se ovo ne čini kao dovoljna motivacija, možda bi nagrade koje je film dobio, mogle biti. Ovaj, debitantski film Hane Jušići premijerno je prikazan 2016. godine u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora.

I posljednje, ali ne i nebitno - ovaj film vam može donijeti bodove za European Film Challenge.