Pobjednica drugog kruga EFC spremna je za Cannes!

U nastavku vam donosimo kratki intervju s našom pobjednicom iz prethodnog kruga, Eminom Mahmutagić, kao svojevrsno ohrabrenje da učestvujete u posljednjem ovogodišnjem krugu izazova, družite sa nama i stvorite priliku za osvajanjem vrijedne nagrade. U svojoj nagradi Emina će uskoro uživati i već je, vjerujemo, spremna za putovanje na Filmski festival u Cannesu. A šta nam je otkrila o svom iskustvu u EFC, pročitajte u nastavku.

Ko je ustvari Emina Mahmutagić?

Po zanimanju sam građevinski inženjer i trenutno sam na master studiju u Budimpešti. Iako sam profesionalno odabrala drugi put, od malena sam veliki filmski zaljubljenik. Nakon globalne pandemije, kojoj smo svjedočili prethodnih godina, još više uživam u odlascima u kino. To je bio jedan od užitaka koji mi je najviše nedostajao. Osim toga volim čitati i uživam u putovanjima.

Putovanja bi mogla biti dovoljan motiv za učešće u EFC-u, ali kako je zapravo došlo do Emininog učešća u izazovu i zbog čega, ona govori:

Za EFC znam već dugo, ali sam ove zime prvi put imala malo dužu pauzu na fakultetu, koju sam provela u Sarajevu, te sam imala dovoljno vremena da ovdje pogledam 10 filmova i okušam svoju sreću. Uz EFC sam dobila priliku, ne samo da otkrijem nove i uzbudljive evropske filmove, već i da potencijalno osvojim putovanje na Filmski festival u Cannesu, što je bila moja velika želja. I tako, provela sam rasput uživajući uz filmove, a sad se polako spremam za put na jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu.

Nezaobilazno pitanje za sve naše pobjednike jeste i kakvo je njihovo mišljenje o evropskoj kinematografiji:

Smatram da je ona pravi dragulj u filmskoj industriji. Posebno mi se sviđa kako evropska kinematografija obrađuje kompleksne društvene probleme, koji su nama bliži. Volim i to što se u svim žanrovima evropskih filmova može naći humor koji je suptilniji i prirodniji od onog koji vidimo u holivudskim filmovima. Sve u svemu, drago mi je što sam kroz ovaj izazov imala priliku da pogledam još više evropskih filmova i sigurno ću ih i u budućnosti istraživati.

A kakve filmove Emina inače preferirate gledati, govori nam u nastavku:

Moj ukus je poprilično raznovrstan. Uvijek sam za gledanje filma koji mi može zadržati pažnju, od indie drama do blokbastera. Posebno volim filmove u kojima se mogu povezati s likovima, one koji imaju istinsku emocionalnu dubinu, ali isto tako, s vremena na vrijeme, uživam i u laganim komedijama. U suštini, najvažnije je da se izgubim u odličnoj priči i bar na kratko, uživam u nekom drugačijem svijetu.

A od filmova pogledanih tokom ovog Izazova Eminina preporuka je:

Od 10 pogledanih filmova, moram izdvojiti Trougao tuge. Preporučujem ga svima koji vole filmove koji potiču na razmišljanje i preispitivanje, sve to uz neizostavni humor. Fantastični glumci i priča koja istražuje kompleksni odnos ličnog identiteta i slave, definitivno čine ovaj film vrijednim gledanja.

 

Emini želimo odličan provod u Cannesu, a svima vama još jednom šaljemo pozivnicu za druženje u posljednjem ovosezonskom izdanju EFC-a, od 8. maja do 16. jula.

Sva pravila za učešće, novosti i zanimljivosti vezane za European Film Challenge, možete pronaći na našoj web stranici (europeanfilmchallenge.eu), FB stranici (europeanfilmchallengeBIH), TikTok (europeanfilmchallengebih), te instagramu (ufrbih).  

Projekat je realiziran uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a medijski partneri projekta su RSG i Antena Sarajevo.