Pa kako trebaju izgledati te fotografije?

Već nekoliko puta smo dobijali upite od učesnika kojima nije bilo jasno šta nije uredu s njihovim prijavama i zašto im ne možemo priznati filmove koje su prijavili. Kako bismo vam pomogli da riješite nejasnoće, napravili smo mali blog i na tu temu.

Odlučili ste igrati European Film Challenge, znate da morate LEGALNO pogledati 10 evropskih filmova i sa #EuropeanFilmChellenge JAVNO objaviti dokaz da ste ih pogledali. Gdje onda nastane problem?

Prvo, pri prijavi na web stranici učesnici često pogrešno unesu rezultati u polja MEDIA TYPE i PLATFORMA. Pod media type trebate napisati kino, dvd, televizija, internet itd., a pod platforma dati precizniji opis, npr.: Meeting Point, originalni dvd, BHT1, HBO itd.

Drugo, često fotografije nisu odgovarajući dokaz da ste filmove pogledali:

1. Nekada filmove na objavite javno. Ako obratite pažnju na fotografiju ispod, vidjet ćete da se pored datuma kada je fotografija objavljena nalazi se ikonica male planete zemlje. Ukoliko se na tom mjestu nalaze dva čovječuljka, čovječuljak ili katanac, niste dobro namjestili vidljivost posta. Na sreću, to se lako rješava - samo kliknite na ikonicu i promijenite postavku vidljivosti na public.

2. Gledate film u kinu i odlučili ste, da ne biste nikom smetali, objaviti fotografiju plakata - napravili ste grešku. Naime, iako ne želimo da ometate ostale gledatelje u kinu i stalno vas opominjemo da ne koristite blic, ipak morate ponuditi konkretan dokaz da ste film pogledali. Ispod vam ponovo nudimo dva primjera. U prvom primjeru, fotografija kino ekrana je kombinirana s fotografijom kino ulaznice i dobili smo savršeni dokaz da je film pogledan. U drugom primjeru nije bilo kino ulaznica, jer je ulaz bio besplatan, pa je takmičarka kombinirala fotografiju ekrana sa afišom koja je najavljivala taj film u programu. Kao što vidite, moguće je praviti razne kombinacije, ali bitno je da se iz njih jasno vidi koji ste film gledali.

3. Pogledali ste film na DVD-u. Kako dokazati da je film bio na originalnom DVD-u. Jednostavno, uključite i njega u fotografiju. Kao što možete vidjeti na fotografijama ispod, takmičari su se ranije odlučivali i za kolaže u kojima bi uslikali i ekran i originalni DVD, a drugi su uključivali omote DVD-ova u fotografije ekrana. I jedno i drugo super funkcionira :)

3. Pogledali ste film na televiziji. Obavezno uslikajte ekran na kom se vidi i televizijski kanal na kom ste film gledali. U primjeru ispod vidite kako treba izgledati fotografija, a na web stranici biste na ovaj film upisati kao media type televiziju, a kao platformu Federalnu televiziju.

4. S najviše problema se učesnici susreću kad dođe do internet platformi. Koje su platforme legalne? Prvo pitanje na koje trebate odgovoriti je: da li ste platili za gledanje filma? Ukoliko niste platili, ogromna je mogućnost da je film nelegalno uploadovan. To možete provjeriti tako što ćete pogledati ko je film uploadovao npr. na YouTube. Ukoliko ga nije uploadovao jedan od autora ili vlasnika autorskih prava, film je najvjeorovatnije nelegalno postavljen. Kako biste dokazali da ste pogledali film na legalnoj platformi treba izvor biti uključen u fotografiju. Kao što možete vidjeti u primjeru ispod, najčešće ćete morati smanjiti ekran na kom gledate film kako bi se vidjela platforma. U ovom slučaju, radi se o MUBI-ju.

Mi ćemo se truditi da vam nudimo objašnjenja svaki put kad primijetimo da se neki problemi ponavljaju, a vi nas možete kontaktirati preko Facebook stranice kad god imate nekih pitanja.

Uživajte u filmovima i učestvujte u Izazovu!