Oh, ta kina…

Dok sjedite u mraku, čekajući da se na ekranu pojavi lav koji riče, mjesec ili začarani dvorac, da li pomislite kako je sve počelo? 

Danas se već uzima zdravo za gotovo podatak da je prva javna projekcija filmova na svijetu uz naplatu ulaznica održana 28. decembra 1895. godine u Grand Cafeu u Parizu. Braća Louis i August Lumiere tom su prilikom prikazali 10 kratkih filmova iz svakodnevnog života. Legenda kaže da je publika, uplašena realnošću snimke voza koji ulazi u stanicu počela bježati iz Kafea. U tu legendu možete vjerovati ili ne, ali činjenica je da dijagonalno kretanje voza od gornjeg desnog ka donjem lijevom uglu ekrana možete vidjeti u filmovima i danas, 125 godina kasnije.

Nakon useljavanja u cirkuski krug, prikazivanja filmova u straćarama i raznim vrstama alternativnih prostora širom svijeta, u Americi će se u prvim godina XX stoljeća filmovi useliti u svoje prve stalne dvorane poznate pod nazivom nickelodeon. Izvedenica od engleske riječi nickel (koja je označavala 5 centi) i grčke riječi odeon (grč. natkriveno pozorište), danas je poznatija zbog TV kanala kojeg djeca predano prate, ali tih godina je označavala mjesto gdje ćete u mrako moći sjesti na drvenu klupu pored prijatelja, rodbine ili nekoga ko vam je drag. Osim toga, označavala je i mjesto gdje ste često uz karte mogli dobiti i po jedan tanjir, tako da ste upornim odlaskom na kino projekcije mogli sebi omogućiti i novi set suđa.

Vremenom su male, po pravilu neudobne nickelodeone, zamijenile pozorišne dvorane, a onda i kino dvorane građene isključivo za prikazivanje filmova. Tendencija da se grade kina s jednom kino dvoranom, kojoj se po sačuvanim podacima usprotivilo samo jedno malo kanadsko kino organizirajući kino sa dva ekrana još 1915. godine, vremenom će se proširiti na korporativno mnogo unosnije multiplekse. Prvi oficijelni multipleks bit će otvoren 1930. godine u Manchesteru, u Engleskoj. Prvi tripleks (kino sa tri ekrana), otvoren je 1965. godine u Burnabyju u Kanadi, da bi već naredne godine AMC u Kanzasu izgradio kino sa čak 6 ekrana. 

Naravno, ako ste ljubitelji kina sigurno ćete se odmah sjetiti i kina na otvorenom. Iako su ona postojala od kako su prvi filmovi prikazani publici, veliki broj filmofila se već pri spomenu kina na otvorenom prisjeti drive-in kina. Prvo polu drive-in kino (auta su mogla parkirati iza auditoriuma) otvoreno je u Americi još u aprilu 1915. godine i od tada će se postepeno širom Amerike otvarati i polu drive-in i drive-in kina, koja će svoj vrhunac dosegnuti nakon Drugog svjetskog rata.

Koji tip kina najviše volite? Kako vi gledate filmove? Jesmo li zaboravili neki tip kina koji nismo smjeli? Pišite nam ili još bolje: gledajte evropske filmove u svojim omiljenim kinima ili kod kuće i učestvujte u #EuropeanFilmChallenge