Vrijeme je za španske filmove!

U vrijeme prije korone, kojeg se sad već sjećamo kroz maglu, bilo nam je sasvim normalno da provedemo par dana ili cijelu sedmicu u kinu uživajući u prezentacijama različitih kinematografija. Došlo je vrijeme da se prisjetimo kako to izgleda.

Od večeras, 26.11, do 30.11. u 19:00 u Kinu Meeting Point u Sarajevu možete pogledati filmove u sklopu 19. Ciklusa španske kinematografije. Da se ne biste previše osjećali kao da je sve normalno, obavezno ponesite maske, jer još uvijek su na snazi stroge epidemiološke mjere.

Prvi film koji će biti prikazan ovom prilikom je, igrom slučaja, i prvi film proslavljenog reditelja Alejandra Amenabara, dobitnika Oskara za najbolji strani film, te dvije nagrade Evropske filmske akademije.

TEZA (1996) prati Angelu kroz zamršenu mrežu proizvodnje snuff filmova na Univerzitetu u Madridu. Ono što započinje kao pomalo neobična tema za seminarski rad, pretvara se u pravu noćnu moru u uzbudljivom i zamršenom trileru, koji je osvojio čal 7 Goya nagrada.

Već sutra u istom terminu možete pogledati špansko-argentinski film Adolfa Aristaraina MARTIN (H) iz 1997. godine. U ovom filmu o zamršenim porodičnim odnosima, devetnaestogodišnji Argentinac Martin poznat kao H (španska verzija američkog Jr.), nakon skoro fatalnog predoziranja drogom doseljava u Madrid kod svog oca Martina, filmskog reditelja.

SJEĆANJE VODE (2015) Matiasa Bizea bit će prikazano u subotu 28.11. Ovaj film, koji je svoju premijeru doživio na Filmskom festivalu u Veneciji, emocionalna je priča o mladom paru koji nakon smrti djeteta pokušava naći način da nastavi život. Da li će morati nastaviti odvojeno ili postoji nada da bi mogli naći zajednički put, jedno je od najvećih pitanja s kojim se susreću.

Ciklus španske kinematografije nastavlja filmom VOJNICI SALAMINE (2003) Davida Trueba prati priču profesorice i spisateljice Lole Sánchez koja se, pišući kolumnu o Španskom građanskom ratu, zainteresira za priču Rafaela Sáncheza Mazasa. Pokušavajući da rasplete intrigantnu priču o njemu, Lola počinje bolje upoznavati i sebe.

LAKO JE ŽIVJETI ZATVORENIH OČIJU (2013) Davida Trueba, koji je režirao i VOJNIKE SALAMINE, bit će prikazan posljednji, 30.11. Ova komedija prati nastavnika engleskog jezika i obožavatelja Beatlesa na njegovom putu za Almeriu gdje se nada da će sresti Johna Lennona koji tamo snima film. Kada odluči povesti i dvoje auto-stopera Juanja i Belen, scena je spremna - sad napokon mogu dosegnuti svoje snove.

Ovih pet, prilično različitih filmova, trebali bi zadovoljiti ukus najrazličitije publike, a ulaz na projekcije je besplatan. Nadamo se da ćete uživati u ovom ciklusu filmova, a nemojte zaboraviti postaviti fotografije!