Filmski festival u Kanu je otvoren, znate li ko je u programu?

Nakon godine dana u kojoj je većina filmskih festivala morala preći online, napokon je organiziran jedan veliki festival uživo. Filmski festival u Kanu je otvoren u utorak 6. jula i trajat će sve do 17.

Ako ove godine niste uspjeli otići u Kan, a ako čitate ovaj blog, vjerovatno niste, odlučili smo vam predložiti nekoliko starijih filmova reditelja koji su ušli u program ovogodišnjeg Festivala.

Film Leosa Caraxa ANNETTE, koji prati promjene u životu stand-up komičara i poznate sopranistice nakon što im se rodi kćerka s posebnim darom. Film već kreće u distribuciju, ali teško da će tako brzo doći u naša kina, pa vam preporučujemo jedan njegov stariji film uz koji možete uživati i prijaviti ga na European Film Challenge. LJUBAVNICI S PONT-NEUFA su premijerno prikazni u Kanu prije tačno 30 godina, a bave se ljubavnom pričom dvoje mladih lutalica. Ova vizuelno veoma atraktivna priča snimana na ulicama Pariza ostala je do današnjeg dana Caraxov najpopularniji film.

U programu će se ove godine naći i filmovi nekoliko dama, među njima i mađarske rediteljice Ildikó Enyedi. Enyedi, nakon veoma uspješnog O DUŠI I TIJELU, filmu koji na duhovit i nježan način priča ljubavnu priču koja se odvija u jednoj mesari, u Kan dolazi s novom ljubavnom pričom zasnovanom na romanu Milana Fusta "Priča o mojoj ženi". U iščekivanju novog filma, predlažemo vam da pogledate O DUŠI I TIJELU.

U programu Festivala ove godine bit će i posljednji film Paula Verhoevena BENEDETTA, pomalo skandalozna priča o časnoj sestri koju počinju proganjati religijske i erotske vizije, te ona postepeno ulazi u ljubavni odnos s drugom časnom sestrom. Njegov prethodni film ELLE, iako veoma hvaljen, bio je meta kritike zbog prilično neortodoksnog pristupa silovanju i odnosu između žrtve i nasilnika, ali je na premijeri u Kanu doživio ovacije u trajanju od 7 minuta. Definitivno se radi o filmu koji, ako još uvijek niste pogledali, morate što prije.