MUBI: Izbor filmova sa Berlinalea

Koje online platforme za gledanje filmova najviše volite? Na našim prostorima, u većini domova, dominiraju Netflix ili HBO, ali ukoliko želite pristup većem broju umjetničkih filmova vaš izbor bi mogao biti MUBI.

MUBI je online platforma koja funkcionira poput velikog online kina. Filmovi koji se nalaze na njoj nisu stalno dostupni. Svaki dan, stručnjaci koji rade za MUBI, biraju novi film koji će ponuditi svojim gledateljima i koji će biti dostupan sljedećih mjesec dana. Uz to, MUBI organizuje i svoje online premijere, kao i posebne programe, kao što su fokusi na festivale. 

Trenutno, na MUBIju možete pogledati izbor filmova koji su prikazivani na Filmskom festivalu u Berlinu. Za vas ovom prilikom izdvajamo pet evropskih filmova sa tog lista koji bi vam mogli biti interesantni.

 

EGOMANIJA: OTOK BEZ NADE (1986)

Ovaj film, iz perioda kada je Zapadna Njemačka i dalje postojala, poetični je prikaz postapokaliptičnog svijeta u kom Tilda Swinton otjelotvoruje posljednju nadu u svijetu koji nestaja – istinsku ljubav, a Udo Kier, đavola sa stilom.  Film je smješten na otoku u Baltičkom moru i iako mu ocjene publike u principu nisu pretjerano visoke, do sada je postao svojevrsni kultni film najviše zahvaljujući potpuno fascinantnoj fotografiji.

 

MUTZENBACHER (2022)

U svakom dobrom miksu, mora se naći i neki dokumentarni film. Prvi od dva dokumentarca koje vam predstavljamo ovaj put je MUTZENBACHER u režiji Ruth Beckermann. U ovom filmu rediteljica odlučuje ispitati odnos prema seksu u današnjem društvu intervjuišući muškarce koji su se prijavili na konkurs za glumce u filmu baziranom na pornografskom romanu Josefine Mutzenbacher ili Priča o Venecijskoj kurvi.  

 

FELICITE (2017)

Dobitnik Srebrnog medvjeda – Velike nagrade žirija, Felicite, prati put jedne majke, pjevačice, koja je primorana probijati se kroz ulice glavnog grada Konga, Kinhase, kroz svijet muzike i snova, kako bi obezbijedila sredstva neophodna za liječenje svog 14-godišnjeg sina koji je doživio nesreću na motociklu.

 

MI (2021)

Nagrađivana rediteljica Alice Diop, u dokumentarnom filmu MI predstavlja cijeli sloj pariškog društva koje povezuje željeznica koja ide od sjevera ka jugu Pariza. Mehaničar imigrant, njegovateljica, pisac i rediteljica, čine skupinu koju obilježava naslov. Film je dobitnik glavne nagrade programa Encounters kojeg je 2020 osnovala nova uprava Berlinskog filmskog festivala želeći prikazati igrane i dokumentarne filmove koje karakterizira inovativan i nezavisan pristup.

 

 TABU (2012)

Posljednji na listi ovaj put, nalazi se neobični portugalski film TABU koji u dva dijela od kojih je prvi donekle komični prikaz starosti, a drugi sjećanje na mladost i avanture koje su se u njoj desile, na razigran i očaravajući način govori o sjećanjima i spoznaji svih posljedica smrtnosti.