Mini Challenge: Osvojite Monografiju „Hajrudin Krvavac“

U sklopu European Film Challengea, s vremena na vrijeme, organizujemo i mini izazove koji omogućavaju našim igračima da dobiju neku od utješnih nagrada čekajući da saznaju ko će doći do glavne nagrade i ovaj put otputovati u Berlin.

Već ste mogli vidjeti pravila na našim socijalnim mrežama. Dovoljno je da ste počeli gledati filmove za European Film Challenge i da imate jedan uploadovan na našu platformu (ukoliko još niste unijeli film u bazu, nije frka, imate vremena do utorka). Otiđite na instagram profil Udruženja filmskih radnika BiH i napišite koji vam je omiljeni film Šibe Krvavca ispod objave da mini izazov počinje. Pobjednik će biti odabran slučajnim odabirom 22.11.2022! 

Ako niste sigurni da li želite ovu nagradu, dopustite nam da vam približimo o čemu se tačno radi :)

Hajrudin Šiba Krvavac bio je bosanskohercegovački reditelj čiji se vrhunac karijere povezuje sa snimanjem partizanskih spektakala. Snimio je oko četrdeset djela, kako dokumentarnih filmova i tv-serija, te kratkih i dugometražnih filmova. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, a ostao je miljenik publike do današnjeg dana uprkos smanjenju popularnost tematike kojom se bavio. 

Generacije ljubitelja filma i danas prolaze ispod sahat kule gledajući da li neko visi sa nje, ponosno pokazuju na grad ponavljajući „Das st Walter“ i pjevuše melodije iz filma MOST prisjećajući se tako životnog Bambina.

 Za sve one koji su voljeli i i dalje vole Šibine filmove, monografija „Hajrudin Krvavac,“ koju je uredio Nebojša Jovanović, pravo je malo blago. Ovo monumentalno djelo od 350 stranica ispunjeno je preslikama dokumenata, fotografijama i različitim tekstovima koji čitatelje pobliže upoznaju kako sa filmovima Hajrudina Šibe Krvavca, tako i sa njegovim životom. Prolazeći kroz monografiju čitatelj ima mogućnost ući u neki sada već potpuno strani svijet u kom su radničke organizacije ulazile u finansiranje filmova, a reditelji su dizali u zrak prave mostove. 

Učestvujte u European Film Challengeu, pišite nam koji vam je Šibin film omiljeni i uskoro ćemo imati sretnog dobitnika prve male nagrade.