Milan Miščević: Potraga za filmovima potpuno je preokupirala moju pažnju u doba pandemijskih ograničenja

Treći krug druge godine European Film Challengea se polako privodi kraju.

Ova godina se pokazala kao mnogo veći izazov od prethodne i nama koji smo organizirali i vama koji ste učestvovali, ali čini se da dobrog raspoloženja nikome ne nedostaje. 

Milan Miščević, pobjednik drugog kruga EFC-a, odvojio je malo vremena da nam odgovori kako su mu se sudarili pandemija i European Film Challenge i koja su njegova iskustva sada kad je sve prošlo. 

Mi smo do sada Milana Miščevića upoznali kao pobjednika European Film Challengea, ali ko je Milan ustvari?

Jedan sasvim običan momak, kog ne interesuju ni automobili ni fudbal, ali zato gleda filmove. :) Fan tvrdog zvuka, ljubitelj ukusne hrane i piva, biciklista, pješak po planinama i putnik.

Zašto ste se odlučili prijaviti za European Film Challenge?

Zbog treće riječi – challenge. Volim izazove i takmičenja, bez obzira na tip. :)

Sjajna igra i sjajan koncept s puno neizvjesnosti do samog kraja. To je bila dobra odluka jer je potraga za filmovima potpuno okupirala moju pažnju u doba pandemijskih ograničenja.

Koje filmove inače najradije gledate? Koliko često ste gledali evropske filmove prije nego što ste se uključili u ovaj izazov?

Iako se moj ukus mijenjao sa godinama, ostao sam vjeran hororima i filmovima B produkcije. Izdvajam kultni film ONI ŽIVE (THEY LIVE). Zadnjih par godina veće interesovanje poklanjam biografskim filmova, kao što je BOEMSKA RAPSODIJA (BOHEMIAN RHAPSHODY), koja me oduševila ne samo pričom, već i glumom Ramija Maleka.

Ako izuzmemo domaće filmove, nisam mnogo gledao evropske filmove. Mada, i to se mijenja u potrazi za nečim drugačijim. :)

Koji od filmova koji su vam donijeli nagradu biste preporučili drugima i zašto?

SVE DŽABA i MOJ DIDA JE PAO S MARSKA. Oba filma su srdačne komedije, jedna za odrasle, druga za djecu. :)

Vaša nagrada je trebala biti putovanje na Filmski festival u Kanu, to se nažalost nije desilo zbog pandemije ovaj put, ali da li ste ranije bili na nekim filmskim festivalima?

Prošle godine mi se baš posrećilo, pa sam imao prilike da posjetim Berlinale u Berlinu i Sarajevo Film Festival. Fantastična atmosfera i poseban doživljaj. Čitaocima posebno preporučujem ovaj drugi, kao i Internacionalni festival animiranog filma Banjaluka.

Nagradu ste dobili u nešto izmijenjenoj verziji na kraju. Kako vam se sviđa nagrada, da li ste isprobali sve što ste dobili već?

Nagradom sam više nego zadovoljan, pogotovo sa projektorom. Kako kina ne rade zbog pandemije, u društvu prijatelja se organizuju filmske i koncertne večeri. :)