LEPTIRICA: Film koji je prestravio jednu generaciju

Često se čini se da su filmovi s naših prostora nepopraviljivo ozbiljni i pokušavaju riješiti sve probleme svijeta u nekih sat i pol, dva sata trajanja, ali postojale su godine u kojima to nije bio slučaj. Danas već daleke 1973. godine, u Jugoslaviji je snimljen prvi horor film - LEPTIRICA.

LEPTIRICA se dešava u selu Zarožani, koje su već ranije maltretirali vampiri. Iz straha da će ponovo početi napadi u staroj vodenici, vodeničari već jedno vrijeme nisu noćili u njoj, ali došla je kriza - vodenica ne može samljeti dovoljno brašna za cijelo selo. Prvi vodeničar koji se usudi prenoćiti je momentalno ubijen i seljaci hitno moraju naći zamjenu. Strahinja, mladić slomljenog srca, koji napušta selo jer mu dobrostojeći seljak nije pristao dati za Ženu lijepu Radojku, postaje idealni kandidat. Njihova ljubavna priča se od ovog trenutka miješa sa užasom koji nose okrutne krvopije.

Đorđe Kadijević, koji je prije LEPTIRICE snimio 5 dugometražnih igranih filmova, ovaj film je uradio za RTV Beograd i do XXI stoljeća, kad je ponovo otkriven, bio je prikazan samo par puta na televiziji. Naime, po predanju, kada je film prvi put prikazan 1973. godine, čovjek u Makedoniji je umro od srčanog udara. To je bilo dovoljno da tadašnji sistem film prograsi kontra-društvenim i spakuje ga u arhiv televizije.

Danas film možete pogledati i na televizji i na online platformama. Možda vam se učiniti neobično što je ovaj film izazvao tolike kontroverze, imajući u vidu da samo mi kao gledatelji dosta naviknutiji na horor žanr, ali pokušajte ga gledati očima tadašnjih gledatelja. Ovaj film je u potpunosti zasnovan na mitologiji s naših prostora i ima mnogo više veze sa našim osjećanjem svijeta od horor filmova zasnovanih na već usvojenom zapadnjačkom pogledu na vampire. Također, ovo je bio prvi film tog tipa na našim prostorima. Publika još uvijek nije bila spremna na to da fllmovi na njihovoj televiziji odu u tom pravcu.

U svakom slučaju, s LEPTIRICOM ćete na svoj spisak staviti još jedan pogledani kultni film.

Uživajte i ne zaboravite objaviti fotografiju sa #EuropeanFilmChallenge.