Ko to sudi?

Cannes Film Festival završava sutra i dok čekamo da saznamo ko će odnijeti nagrade ove godine, svoju lupu ćemo na kratko usmjeriti ka žiriju ovogodišnjeg Festivala.

Žiri čini devet članova: marokanska rediteljica Maryam Touzani, američki glumci Brie Larson i Paul Dano, francuski glumac Denis Ménochet, britansko-zambijski scenarista i reditelj Rungano Nyoni, afganistanski spisatelj i reditelj Atiq Rahimi, argentinski reditelj i scenarista Damián Szifrón, francuska rediteljica Julia Ducournau i predsjednik žirija reditelj Ruben Östlund. 

Kako Festival bira članove žirija iz cijelog svijeta, naša preporuka za danas neće uključivati uključuje filmove samo dvoje evropskih reditelja koji se nalaze u žiriju, ali i dalje je dovoljno filmova da možete provesti kvalitetno vrijeme uz njih.

Ruben Östlund je za čak 4 filma dobio nagrade na Filmskom festivalu u Cannesu. Njegov film IGRA (2011) o posebnom sistemu bullyinga u švedskim školama obezbijedio mu je nagradu Séance ”Coup de Coeur”. Za FORCE MAJEURE (2014), priču u kojoj se odmor jedne porodice pretvori u noćnu moru kada započne lavina, osvojio je Nagradu žirija, a za KVADRAT (2017) i TROUGAO TUGE (2022) Zlatne palme. 

Julia Ducournau je za svoj debitantski film GRAVE (2016), u kom mlada žena koja studira veterinu počne žuditi za ljudskim mesom, osvojila FIPRESCI nagradu, da bi se vratila u Cannes sa horor-psihološkom dramom TITANE (2021) i osvojila Zlatnu palmu. Ukoliko ste spremni za nešto drukčiji i definitivno agresivniji pristup kako filmu, tako i ljudskom tijelu, Ducournau bi mogla biti rediteljica za vas.

Naravno, mnošto je filmova svih članova žirija koji bi mogli biti interesantni da ih pogledate, ali ovom prilikom, pokušali smo vam skrenuti pažnju na njih nekoliko koji vas ako ih ispravno prijavite, mogu odvesti na Filmski festival u Veneciji.