KITOLOVAC: Ljubavno pismo kraju djetinjstva

U subotu, 17. aprila, u pet minuta do ponoći, završava se prvi Proljetni Sarajevo Film Festival. U veoma interesantnom izboru filmova našao se i u Veneciji dvostruko nagrađeni WHALER BOY Philippa Yuryeva.

WHALER BOY je priča o ljubavi i odrastanju, dvijema stvarima koje rijetko idu jedna bez druge. U središtu priče nalazi se Leshka, petnaestogodišnji momak koji odrasta u izolovanom selu u Beringovom moreuzu i bavi se lovom na kitove, kao i svi muškarci koje poznaje. Njegov naizgled unaprijed određeni život podijeljen između života sa djedom koji konstantno najavljuje svoju smrt, druženja Kolyanom i lova na kitove, počinje se tresti kada na internetu vidi djevojku koja radi kao camgirl na jednoj od porno stranica. Potpuno zaluđen HollySweet999, Leskha odlučuje učiniti sve kako bi došao do nje u daleki Detroit.

Iako se na prvi pogled može učiniti da se radi o još jednoj sladunjavoj priči o zaljubljenim tinejdžerima, Yurjev uspijeva od svog filma napraviti nešto puno bitnije. Već na samom početku filma dobijamo priliku upoznati se sa svom veličanstvenošću jednog svijeta s kojim inače imamo minimalan doticaj. Vodena prostranstva koja okružuju likove, u kojim žive nevjerovatna stvorenja koje love kako bi preživjeli nalaze se u kontrastu sa tvrdom zemljom na kojoj žive. Prostranstvo je podjednako veliko, samo drugačije. More sijeku brodovi, kopno Leshka i Kolya pokušavaju sjeći motorom, najčešće neuspješno. Yuryev danas toliko nepopularne scene ubijanja životinja tretira na najjednostavniji način mogući, bez pretjerane dramatizacije, insistirajući na prirodnim procesima u kojima svi čine šta moraju da bi preživjeli. Krv ubijenih kitova s plaže curi u more vraćajući život tamo odakle je i potekao.

Sukladno XXI stoljeću u kom živimo, fantazija u filmu WHALER BOY dolazi iz virtualnog svijeta, ali i dalje obitava s druge strane moreuza. Amerika ostaje obećana zemlja, a čarobne ljepotice koje žive u njoj, žene drugačije i putenije od onih koje Leskha sreće. U sceni u kojoj Leskha izjavljuje svoju ljubav HollySweet999 vidljiva je dirljiva, ali i smiješna naivnost momka koji ne poznaje pravila tog dalekog, nedodirljivog svijeta. U mraku, obasjan samo svjetlom kompjutera, Leshka izgovara cijeli niz nespretno konstruiranih nježnosti u kojima izjavljuje i da bi želio biti njena žena.

WHALER BOY je magičan film i to iz više razloga: prikazuje nam svijet koji smo rijetko imali ranije priliku vidjeti, pleše na tankoj liniji između onog što znamo i volimo i onoga što zamišljamo da znamo i volimo, ali nas i vraća u jedan neviniji svijet u kom nam granice još uvijek nisu bile jasne i u kom se, na najčudnije načine, uvijek možemo vratiti kući u svijet koji poznajemo.

Nađite ove subote malo vremena da pogledate ovaj film na Proljetnom izdanju SFF-a ili zapamtite njegov naziv, sigurno ćete imati priliku da ga pogledate još negdje u skorije vrijeme.