Kino Vatrogasac ponovo radi!

Razmišljate šta biste mogli raditi danas? Mi imamo odličnu ideju za vas! Pravo Ljudski organizira specijalnu projekciju filma NOVAC kultnog francuskog reditelja Roberta Bressona večeras u 21:00 u kinu Vatrogasac.

I kad vam se čini da nije vrijeme da se misli o kulturi, kultura misli na vas. Tako će večeras, 9. jula, publika imati priliku uživati u filmu jednog od najvećih francuskih filmskih autora na besplatnoj projekciji u jednom od omiljenih sarajevskih otvorenih kina zahvaljući kolegama iz Pravo Ljudski festivala.

Posljednji Bressonov film, NOVAC, koji je premijeru imao na Kanskom festivalu 1983. godine, govori o svijetu u kom su korupcija i nemoral preuzeli primat i načinu na koji taj svijet mijenja ljude koji u njemu žive. Yvon, vozač dostavnog vozila, u tom svijetu jako brzo postaje žrtva onih koji mnogo bolje od njega plivaju u mutnom. Suočen sa neprekidnim, mogli bismo reći i za Bressona tako tipičnim, sudbinskim, nizom nevolja, on mora pronaći način da se izbori sa svijetom koji očito više nije po mjeri ljudi.

NOVAC već skoro 40 godina oduševljava, često i zbunjuje i šokira ljude širom svijeta, velikim dijelom zahvaljujući kombinaciji minimalističkog pristupa u režiji, stilizacije i teme koja se dobrim dijelom odvaja iz Bressonovog klasičnog opusa.

Ukoliko još niste sigurni šta biste radili večeras ili imate planove koje možete promijeniti, ovo je projekcija koju ne želite propustiti. I, naravno, fotografišite projekciju (bez blica naravno!) i postavite fotografije sa hashtagom #EuropeanFilmChallenge.