A šta poslije?

Ovaj krug #EuropeanFilmChallengea završava u ponoć 10.8. i dok čekamo da se završe finalni upisi filmova, bodovanja i provjere, donosimo vam mali prijedlog šta da radite između dva izazova - posjetite Sarajevo Film Festival.

Kao i svake godine, i ove Sarajevo Film Festival nudi pregršt dobrih evropskih filmova u različitim programima.

DESET U POLA, komedija bosanskohercegovačkog Oskarovca Danisa Tanovića, otvorit će Sarajevo Film Festival kao prvi film u programu Open Air. U tom programu nalazi se još 5 evropskih filmova, uključujući film TOMA, film o pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića.

Ukoliko želite pogledati bh. film, najbolje vam je provjeriti BH Film program. Od kratkih filmova, preko dokumentaraca, jednog eksperimentalnog i čak 5 dugih igranih filmova, ovaj program nudi nevjerovatan broj filmova kako iskusnih, tako i filmova reditelja debitanata.

Po pravilu, takmičarski programi SFF-a prikazuju isključivo regionalne filmove. Region je malo promijenio definiciju kad dođe do Festivala, tako da se uz evropske u njega uvuku i neki filmovi zemalja Kavkaza, ali mogli biste uživati u nečemu novom, pa zašto da ne? U Takmičarskom programu - dokumentarni film, svakako obratite pažnju na film PEJZAŽI OTPORA srpske rediteljice Marte Popivode, koja je u prethodnim filmovima već pokazala veoma interesantan stil i način promišljanja svijeta oko sebe, a u ovom bilježi putovanje kroz sjećanja devedesetsedmogodišnje antifašističke borkinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. U Takmičarskom programu - igrani film se u mnoštvu interesantnih naslova nalazi i film dobitnice Zlatne kamere u Cannesu ove godine - Antoanete Alamat Kusijanović. Njena MURINA prati odnos oca i kćerke na jednom zabačenom hrvatskom otoku koji se dodatno komplikuje u trenutku kad se na otoku pojavi stari porodični prijatelj.

U programu U FOKUSU možete pogledati cijeli niz filmova koji su već bili prikazivani na festivalima širom svijeta, a među kojima se nalazi i TABIJA, bosanskohercegovačko-kanadski film Igora Drljače, koji je premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu, a koji prati dvoje mladih koji se zaljubljuju živeći na rubu kriminala, lutajući ulicama Sarajeva.

I na samom kraju, kad govorimo u preporukama, ni u kom slučaju ne biste smjeli propustiti program Posvećeno u kom će biti prikazani filmovi ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva - Wima Wendersa.

Više podataka o kompletnom programu Sarajevo Film Festivala možete naći na njihovoj web stranici www.sff.ba, a mi se nadamo da ste uživali u European Film Challengeu, kao što ćete i u što većem broju filmova koje budete gledali u budućnosti.