Kino Meeting Point dolazi u vaš dom!

U moru negativnih i stresnih informacija koje svakodnevno dobijamo, lijepo je s vremena na vrijeme čuti nešto pozitivno. Naš današnji blog se bavi jednom takvom stvari - od danas film Quo Vadis, Aida? možete pogledati u svojim domovima na ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kako bismo saznali o čemu se tačno radi, kontaktirali smo ljude iz Sarajevo Film Festivala koji stoje iza ovog projekta. Ispod možete pročitati naš kratki, ali prilično informativan razgovor.

Kino Meeting Point se proširilo i u online svijet. Zašto ste se odlučili za to?

I prije pandemije smo željeli proširiti “domen djelovanja” i na internet. Motiv za to nam je bio da publici i u drugim gradovima u BiH, regionu, a i u svijetu, damo priliku da prate programe koje sarajevska publika kina Meeting Point prati već decenijama. Naravno sa pandemijom je sve to ubrzano ali se radi i o koincidenciji - tehnološki napredak nam je napokon omogućio da imamo VOD platformu kakvu smo od početka željeli i koju naša publika zaslužuje. Prvi pravi test smo napravili na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje smo pokrenuli platformu koja je, nakon jako dobrog početka, nastavila svoj život na ondemand.kinomeetingpoint.ba 

Kako će funkcionirati ova platforma?

Kino Meeting Point Ondemand je premium-vod platforma što znači da sadržaj stavljamo na prvo mjesto. Želimo da budemo platforma koja će biti podrška distirbuciji sadržaja u BiH i regionu tako da neće imati stalni program, niti će biti zasnovana na pretplati već će više funkcionirati kao pop-up platforma za filmove i programe koje želimo ponuditi našoj publici. Već je nekoliko festivala iz Hrvatske i Crne Gore realizirano preko naše platforme, a u decembru se spremamo za realizaciju još jednog festivala tako da je ondemand.kinomeetingpoint.ba tu više kao infrastrukturna podrška distribuciji festivala i drugih programa koji imaju potrebu za online distribucijom. 

Prvi film koji će biti prikazan u sklopu Kina Meeting Point On Demand je Quo Vadis Aida?, zašto ste se odlučili za taj film?

Već od premijere u Veneciji smo u kontaktu sa producentima i zajedno planiramo distribuciju filma u regionu. Film je, nažalost, zbog pandemije imao limitiranu distribuciju u kinima, ali sigurni smo da će ostvariti rezultat koji će nedomjestiti limitiranu distribuciju. Upravo sa distibucijom Quo Vadis Aida? ispunjavamo zamišljeni model kojim želimo da funkcionišemo. Ovaj film je sigurno premium sadrzaj, a u ovim uslovima najbolji način distribucije je definitivno VOD. Ovo prikazivanje je i za platformu i za producente dobitna kombinacija. Moglo bi se reći da se nismo toliko mi odlučili za film, koliko mislim da smo zajedno prepoznali potencijal za ovakav vid distribucije.

Prvi film će početi igrati 3.12, da li postoji neki period u kom bi platforma trebala raditi ili ćemo sad čekati novi trenutak da "iskoči" odgovarajući film?

Platforma će ostati pop-up. Dakle kada god bude potreba da distribuiremo film ili da ugostimo festival tada će se i platforma pojaviti. Već imamo u planu nekoliko festivala i filmova koji će biti na platformi u slijedecih par mjeseci, a svakako planiramo da i svaki slijedeći Sarajevo Film Festival ima i svoje online izdanje, jer konačno možemo da dođemo do publike širom BiH, regiona i svijeta, a koja nije u mogućnosti da bude u Sarajevu za Festival.

Koje filmove možemo očekivati u narednom periodu?

Paralelno sa distribucijom Quo Vadis, Aida? bit će realiziran i festival iz Crne Gore. Nažalost, filmovi će biti dostupni samo na teritoriju Crne Gore. Inace, aspket regionalne ograničenosti distribucije određenih filmova će sigurno uslovljavati i pojavu platforme na određenom tržištu. Tokom festivala iz Hrvatske koji se održavao na platformi, ona je bila aktivna samo na tom teritoriju. U narednom periodu će sigurno biti još takvih slučajeva. Poslije Quo Vadis, Aida? imamo u planu svjetsku distribuciju filma Koncentrisi se, baba namjenjenu prvenstveno našim zajednicama širom svijeta. Uporedo sa tim pripremamo i godišnje preglede kinematografija koje realizujemo sa ambasadama i koji već godinama imaju svoj program u kinu Meeting Point, a koji bi sada trebali dobiti i svoju online verziju. Naravno, sve će zavisiti od teritorija za koje možemo dogovoriti distribuciju. Za BiH u januaru pripremamo i jedan od regionalnih filmova sa prethodnog SFFa. Sve informacije ce biti dostupne na instagramu, facebooku i naravno na ondemand.kinomeetingpoint.ba