Kad vi ne možete u kino, kino dolazi vama

Kada su u martu ove godine, naredbom Kriznog štaba, zatvorili kina, činilo se da to ne može potrajati. Nažalost, iako je rad kinima ponovo dozvoljen, epidemiološka situacija ne dozvoljava njihov rad. Na sreću, svako malo se pojavi neka inicijativa koja dovodi filmove u vaše dvorište. Ovom prilikom, radi se o inicijativi Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala.

Jučer je, prikazivanjem filma NEVJEROVATNO PUTOVANJE Alvara Gonzaleza Allera i Olivera Valentea, prvog od 5 filmova koji će do 28. jula biti prikazani u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta Konjic, a koji su prethodne godine prikazani u programu Al Jazerra Balkans Documentary Film Festivala, započelo gostovanje ovog Festivala u Konjicu. Ovim, AJB DOC u saradnji sa Narodnim univerzitetom pokušava omogućiti gledateljima pristup kvalitetnom filmskom sadržaju poštujući maksimalno sve epidemiološke mjere.

U narednom periodu bit će prikazana još četiri filma:

BUGARSKI SAN Srđana Šarenca, koji će biti prikazan u ponedjeljak 20.7, prati Petru, umirovljenicu iz Njemačke, koja odlučuje odseliti iz Hamburga koji je preskup da bi u njemu kvalitetno živjela jedna penzionerka i preselitu u Istočnu Evropu u potrazi za kvalitetnijim životom.

GO GAME Nadine Maličbegović, koji će biti prikazan u utorak 21.7, govori o "igri" koju svakodnevno igraju imigranti koji pokušavaju doći do Evrope nelegalno prelazeći granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Za iračku porodicu, čija kćerka boluje od spine bifide ovo je sve samo ne igra.

PITAJ SLOBODNO Roberta Zubera, koji će biti prikazan u ponedjeljak 27.7, propituje zašto je toliko problematično postavljati pitanja o vakcinaciji? Predstavljajući obje strane, i one koji su protiv i one koji su za vakcinaciju, Zuber skreće pažnju na činjenicu da je, šta god vi mislili o vakcinama, najopasnije zaustaviti dijalog.

KUĆA MALE ZVIJEZDE Slađane Lučić, koja će biti prikazana u utorak 28.7, priča priču o Nudžejmi Softić, koja se odlučuje boriti protiv svojih strahova i tuđih predrasuda kako bi postala prva pokrivena Evropljanka koja je istrčala half Ironman triatlon.

Svi filmovi će biti prikazani u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta Konjic u 21:00, ulaz na sve filmove je besplatan i sa svim osim PITAJ SLOBODNO i GO GAME, koji nažalost ne traju dovoljno dugo, možete učestvovati u European Film Challengeu! Ne zaboravite fotografisati i uživajte u filmovima!