Jeste li čuli za Kristalnog medvjeda?

Kada se priča o Berlinskom filmskom festivalu, skoro uvijek se priča o Zlatnom ili Srebrnom medvjedu. Ipak, među medvjedima se nalazi i jedan prilično specijalan – Kristalni medvjed. 

Ovaj, nešto manje poznati berlinski medvjed dodjeljuje se filmovima iz programa Generation, namijenjenih mlađoj publici. Među ovim filmovima nalaze se većinom priče o odrastanju, drukčijim pogledima na svijet i socijalnim problemima pogledanim iz nešto drukčijeg ugla. 

Dok se pripremamo za Berlinale koje treba započeti za 7 dana, predstavljamo vam izbor filmova dobitnika ove prestižne nagrade. Naravno, i ovaj put se radi o evropskim filmovima koje možete uključiti među svoje filmove za European Film Challenge!

 

Kraljica komedije / Comedy Queen (2022)

Nakon što joj umre majka, trinaestogodišnja Sasha mora se suočiti sa svojom boli, ali i sa očevim neprekidnim plakanjem pod tušem. Kako ona vidi situaciju, rješenje je jednostavno. Treba obrijati glavu i prestati čitati knjige, kad to riješi ostaje joj samo jedno – postati kraljica komedije. Ako uspije ostvariti posljednji cilj, Sasha bi mogla postići i ono najbitnije – nasmijati oca.

 

Notre-Dame du Nil (2019)

Ovaj film, smješten u 1973. godinu, u školski internat koji za djevojčice iz Rwande vode belgijske časne sestre kombinira političke elemente koji će prethoditi genocidu dvadeset godina kasnije sa pričom o odrastanju. 

 

Glupo mlado srce / Hölmö nuori sydän (2018)

U 2018. godini nagradu Kristalni medvjed dobila je priča o dvoje srednjoškolaca koji se odjednom suoče sa problemima odraslih kada shvate da čekaju dijete. Lenni, koji je odrastao bez oca, ima devet mjeseci da se pretvori u muškarca i preuzme ulogu u svojoj nenadanoj porodici. Tražeći oslonac, Lenni nailazi na Jannea, člana desničarske grupe koja stvara sve više i više problema u njihovom inače multikulturalnom mjestu.

 

Mala luka / Little Harbour (2017)

U svijetu u kom su djeca sve više ostavljena da se brinu sama o sebi, jedna desetogodišnja djevojčica odlučuje usvojiti dvije napuštene bebe. U ovom filmu, zasnovanom na stvarnoj priči, Jerka bira 8-godišnjeg Kristiana da preuzme ulogu oca i kompletira ako ne najklasičniju porodicu, onda definitivno onu stvorenu iz najiskrenijih pobuda. 

 

Ameliein bijeg / Amelie rennt (2017)

Nakon posebno opasnog napada astme, tvrdoglavu, buntovnu Amelie, smještaju u planinsku kliniku u nadi da će joj to pomoći, ali njoj ne pada na pamet da ostane tu. Amelie bježi u planine gdje sreće podjednako tvrdoglavog Barta. Saznavši za vjerovanje kako vatra koja se tradicionalno pali za midsummer može pomoći u izlječenju, dvojac kreće na opasni uspon.