Houston, imamo problem!

Ne, ne, nije ni korona, ni zemljotres, ni neko novo originalno zlo planirano za jul, a sve je uredu i sa European Film Challengeom. Houston, imamo problem! je film koji smo vam odlučili predložiti za ovu sedmicu.

Kako kina još uvijek ne rade ni blizu svog punog kapaciteta, a putovanje ponovo postaje problem zbog porasta oboljelih u našoj zemlji, pomislili smo da bi bilo idealno predložiti vam za gledanje film koji se nalazi i na HBO-u i na Netflixu.

Houston, imamo problem!, prvenac slovenačkog reditelja Boštjana Virca, odlučuje raskrinkati strogo čuvanu tajnu jugoslovenskog svemirskog programa i njegov utjecaj na slanje prvog čovjeka na Mjesec. Mnoštvo arhivskih snimaka  (od kojih neki nikad ranije nisu viđeni) koji prate Josipa Broza Tita u diplomatskim misijama, ali i privatnom životu, kombinirano je sa dokumentarnom pričom o Ivanu Paviću, čovjeku kojeg su jugoslovenske vlasti odvojile od porodice kako bi u Americi „radio za više dobro“. Da se Pavić usprotivio planu da mu lažiraju smrt, poslali bi ga na Goli Otok. Ili to sve baš i nije istina? Šta je zaista istina o dometima jugoslovenskih naučnika, o jednom sistemu kojeg smo do danas već naveliko mitologizirali i Americi, koja je uvijek bila epitom „zapadnog svijeta.“ Ako vam je ovo zbunjujuće, ne sekirajte se, Slavoj Žižek je tu da to još malo zakomplikuje.

Žižek u jednoj od svojih etida tokom filma govori: „Mit tako funkcioniše: Ja znam da to nije istina o meni, ali vjerujem da onaj drugi vjeruje da jeste.“ Tako od onoga za što smo bili sigurni da je laž, stvaramo mit po kojem nas drugi prepoznaju. Virc, u saradnji sa montažerom Vladimirom Gojunom, veoma spretno koristi i dalje razvija ovu ideju. Postavljajući jedne pored drugih ideje u koje nagonski vjerujemo, slike za koje smo sigurni da su stvarne i materijal koji samo djeluje istinito Virc i Gojun stvaraju film u čiju je istinitost jako lako povjerovati. Ipak, to je dokumentarni film, u njemu je uvijek istina, zar ne?

Houston, imamo problem! će vas nasmijati, zabaviti, ali potencijalno ii natjerati na razmišljanje, a ako sa nama podijelite fotografiju kako gledate film, mogao bi vam i pomoći da za sebe obezbijedite nagradu iz ovog kruga Challengea!