Filmsko proljeće je tu, a koje nam filmove donosi?

U sklopu projekta „Springbreak Edition“ četiri festivala iz regiona (Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma i Filmski festival Herceg Novi) organizirali su svoja proljetna, online izdanja, šta od filmova možete pogledati i prijaviti ih na #EuropeanFilmChallenge, možete saznati iz našeg današnjeg bloga.

U sklopu Proljetnog izdanja Sarajevo Film Festivala, na platformi Kino Meeting Point On Demand možete pogledati 9 igranih i dokumentarnih filmova od koji 8 kvalificira za EFC. 

Izraelsko-francuskih film Smrt filma, a i mog oca reditelja Danija Rosenberga, nosilac je oznake Cannes Label za 2020. godinu, označavajući da je bio izabran da se nađe u programu Festivala prošle godine. Reditelj u ovoj vještoj kombinaciji fikcije i činjenica, prolazi posljednje dane sa svojim umirućim ocem, pozivajući gledatelje da mu se pridruži u katarzičnom putovanju. 

Dva filma koja su se takmičila za nagrade na Venecijskom filmskom festivalu prethodne godine našli su se u selekciji Proljetnog izdanja SFF-a. Mladi kitolovac Philippa Yuryeva osvojio je dvije nagrade na Festivalu, a predstavlja svojevrsno savremeno putovanje heroja u kom mladi lovac iz izoliranog sela na Beringovom moreuzu, kreće na putovanje kako bi pronašao camgirl u koju se zaljubio. 

Michel Franco je sa svojim filmom Novi poredak završio Venecijski festival bez nagrada, ali je privukao veliko interesovanje publike napetom distopijskom dramom o slomu jednog političkog sistema iza kog se krije mučnija zamjena.

Dva igrana filma u programu su imala premijeru na Berlinskom festivalu prethodne godine. Krvne veze, Jeanette Nordahl, prati priču Ide koja se doseljava kod tetke i braće nakon majčine pogibje. Ipak, iako je kuća u koju dolazi puna ljubavi, van nje porodica vodi nasilan i kriminalan život.

Sluge režima, Ivana Ostrochovskýja, prati dvojicu prijatelja, studenata teološke škole, koji 1980. godine moraju odluči da li žele izabrati lakši put i početi sarađivati sa vladajućim, komunističkim režimom ili će radije nastaviti svoj život u sjemeništu pod drakonskim nadzorom tajne policije.

Jedini dokumentarni film koji će biti prikazan na Proljetnom izdanju SFF-a, a ispunjava uvjete za European Film Challenge, Mala djevojčica Sébastiena Lifshitza, također je premijerno prikazan na Festivalu u Berlinu.  Lifshitz priča priču o Sashi, sedmogodišnjoj djevojčici koja je rođena u tijelu dječaka i bitki njene porodice da joj omogući da bude prihvaćena u svojoj okolini kao i sve druge djevojčice.

 Za kraj programa, organizatori su pripremili i dva jugoslovenska klasika, film Pavle Pavlović Puriše Đorđevića i Miris poljskog cvijeća Srđana Karanovića. Ova dva filma iz sedamdesetih godina prikaz su kinematografije koja je tad bila u punom naponu kreativne snage. Pavle Pavlović u istoimenom filmu plaća veliku cijenu za svoju iskrenost, a poznati glumac u Mirisu poljskog cvijeća svojim bijegom na šlep kod prijatelja lađara od života koji ga je izmorio inspiriše mnoge da počnu i sami tražiti neki novi, iskreniji život.

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala počinje danas i do 17.4. ćete moći pogledati svaki od filmova u roku od 48 sati od početka gledanja. Karte možete kupiti nakon registracije na ondemand.kinomeetingpoint.ba.