Filmske plaže koje su svi voljeli

Toplotni val polako iscrpljuje i posljednje atome ljudi zarobljenih u gradovima, tako da smo odlučili da vam ponudimo opcije za kratki bijeg od vrućina.

Odmor gospodina Hulota (1953), Jacques Tati

Dobro, na prvu se može činiti da nismo baš pretjerali sa morskim ambijentom. Da, Odmor gospodina Hulota je crno-bijeli film, ali će vas garantovano podsjetiti na nebrojana ljetovanja i ljude koje niste željeli sresti na njima, ko god odlučite da su oni :) Iako je moguće pogledati nešto noviji Odmor gospodina Beana, koji je velikim dijelom zasnovan na ovom klasiku iz pedesetih, mi vam predlažemo da se držite starog klasika. Svojom razigranošću i suptilnom komedijom koju koristi da radije prikaže, nego kritikuje društvo svog vremena (iako, sličnost sa sadašnjošću će vam biti iznenađujuća), ovaj film može zabaviti gledatelje svih generacija. Sniman na francuskoj plaži Saint-Marc-sur-Mer, na kojoj se danas nalazi statua gospodina Hulota, ovaj flm je odličan uvod u sezonu godišnjih odmora.

Rajanova kći (1970), David Lean

Ovu romantičnu dramu snimanu na Poluotoku Dingle, najzapadnijoj tački Irske, a najvjerovatnije i cijele Evrope, kritičari nisu najbolje prihvatili, ali niko joj nije mogao poreći nevjerovatnu magiju u filmskoj slici. Lean je toliko pažljivo pristupio radu na ovom filmu da je cijelu godinu čekao dovoljno dramatičnu oluju. Ukoliko volite romantične, kostimirane filmove smještene na prelijepim lokacijama, Rajanova kći je odličan izbor za opuštanje tokom ovih nevjerovatnih vrućina.

Betty Blue (1986), Jean-Jacques Beineix

Ako ste ipak za neku savremeniju ljubavnu priču, erotska psiho-drama Betty Blue bi mogla biti flm za vas. U ovom, i danas prilično modernom filmu, istrzanom nekontroliranim emocijama njegove heroine, likovi se kreću različitim marginalnim dijelovima Francuske. Vizuelno najfascinantniji dio filma dešava se baš na moru - u ribarskom mjestu Gruissan na jugu zemlje.

Smrt u Veneciji (1971), Luchino Visconti

Viscontijev klasik, urađen sedamdesetih po romanu Thomasa Manna, može vas odvesti na jedno od ljepših mjesta na mediteranskom moru. Možda nas je COVID zaustavio u obilasku svijeta, ali zato imamo filmove. Ovaj kontraverzni film često je kritikovan zbog prikazivanja "nedoličnih odnosa" između starijeg muškarca i dječaka, ali Visconti mnogo više insistira na želji umirućeg čovjeka da još jednom, pred smrt, uživa u vitalnosti mladosti.

Veliko plavetnilo (1988), Luc Besson

Ako vam ni plaža nije dovoljna, nego biste više vremena proveli direkt pod moru, Bessonov film Veliko plavetnilo, je odličan izbor. Ovaj magični film koji prati avanture ronioca na dah, bio je toliko popularan. da su cijelu jednu generaciju nazvali generation grand bleu. Urađen u sklopu filmskog baroka koji je bio poznat kao cinema du luc ovaj film karakterizira bogatstvo fotografije i svih izražajnih sredstava koji uključuju i snimanje pod vodom.