A šta gledati danas?

Do kraja #Europeanfilmchallengea je manje od 10 dana, vrijeme baš i nije najljepše i bilo bi zaista lijepo učestvovati u Izazovu, ali kako? Većina ljudi u Bosni i Hercegovini ukoliko ima pretplatu na VoD, pretplaćena je na HBO ili Netflix, tako da smo vam odlučili pomoći i napraviti listu od 10 evropskih filmova koje možete pogledati na ovoj platformi.

Filmovi sa ovog spiska su igrali na internacionalnim festivalima, dobijali nagrade ili su jednostavno privukli publiku na platformama na kojima se prikazuju. Nismo ih redali ni po popularnosti, ni po kvaliteti, nego po abecedi. Javite nam vi šta mislite kakvi su, pa možemo i promijeniti raspored filmova ukoliko se ukaže potreba :)

BAGDAD U MOJOJ SJEDNI (2019), Samir, Švicarska, HBO

Nakon uspješnog tematiziranja socijalne neprilagođenosti i straha u dokumentarnim filmovima, Samir, dugogodišnji producent i scenarista, odlučuje istu temu prenijeti u igranu formu. Bagdad u mojoj sjeni prati živote likova koji se okupljaju u popularnom okupljalištu za iračane u egzilu – kafiću Abu Nawas. ArhitekticaAmal je u bijegu od svog bivšeg supruga i radi u Abu Nawasu, pjesnik Taufiqa pokušava da se brine o svom nećaku Nasseeru, a IT stručnjak Muhanad je homoseksualac. Mala zajednica se nađe u opasnosti kada se Amalin bivši muž pojavi u Londonu, a ekstremistički Sheikh Yassin nagovori Taufiqova nećaka Nasseera danapadne na njihovo utočište i razračuna sa „bezbožnicima”.

DNEVNIK DIJANE BUDISAVLJEVIĆ (2019), Dana Budisavljević, Hrvatska, HBO

Dana Budisavljević, u svom igrano-dokumentarnom filmu istražuje život Diane Budisavljević, ugledne Austrijanke, koja će pokrenuti akciju spašavanja djece iz Jasenovca. Diana i njeni saradnicu su uspjeli spasiti 10.000 djece od sigurne smrti. Osamdeset godina poslije rijetki preživjeli vraćaju se u ruševine bivših logora kako bi govorili o svojim sjećanjima. Film kombinira arhivske snimke, priče preživjelih i prizore koje je Diana opisala u svom dnevniku kako bi ispričao ovu emotivnu i veoma bitnu priču na što bolji način.

KOKO I DUHOVI (2011), Daniel Kušan, Hrvatska, HBO

Koko i duhovi je prvi od četiri filma koji prate priču mladog Koka koji s roditeljima doseljava s idiličnog sela u veliki grad, gdje, ovom prilikom, uz pomoć novih prijatelja i susjeda istražuje tajanstveni slučaj mrtvog starca koji je prije živio u kući u koju su se doselili. Koko i duhovi je porodični film zasnovan na popularnom hrvatskom serijalu dječjih romana o hrabrom i pametnom 12-godišnjem junaku koji može riješiti svakuzagonetku.

LAYLA M. (2016), Mijke de Jong, Holandija, Netflix

Ako vam Bagdad u mojoj sjeni nije bio dovoljno opterećen pitanjem islama u Evropi, uvijek vam ostaje Layla M. U ovom filmu holandska rediteljica Mijke de Jong kroz priču mlade Layle ispituje vezu između rastuće islamofobije u Evropi i radikalizacije mladih muslimana koji u njoj žive. Ovaj film o djevojci koja pripada drugoj generaciji doseljenika iz Maroka i koja ne može naći svoje mjesto ni u Amsterdamu, ni u Jordanu, prilično dobro je prihvatila i publika i kritika širom Evrope.

LOVAČKE PRIČE (2019), Attila Szász, Mađarska, HBO

Ova stilizirana priča vraća nas u Mađarsku 1945. godine, ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada u zemlji vladaju haos i nesigurnost, Balázs vara porodice poginulih pretvarajući se da je poznavao njihove sinove/muževe/braću. Kada ga uhvate u laži, prisiljen je pobjeći iz Budimpešte i utočište nalazi u šumi kodtajanstvene Judit i njenog sina. Balázs  i Judit započinju aferu, ali uskoro se njen muž vraća kući s bojištadodatno komplikujući situaciju.

MLIJEKO (2019), Grímur Hákonarson, Island, HBO

Nakon smrti muža, Inga, sredovječna farmerica, saznaje da je njen muž radio kao doušnik raskrinkavajući zadrugu koja kontrolira posao na toj teritoriju. Inge tada kreće u svojevrsni pohod, u stilu Erin Brockovich kako bi se usprotivila monopolu i izboriti se da živi život na način na koji ona to želi. 

MOTIV (2017), Manuel Martín Cuenca, Španija, Netflix

Razmišljali ste kako književni autori rade? Jednu od taktika možete vidjeti u filmu Motiv u kom Álvaro, nakon što se rastane od Amande, uspješne autorice best-sellera, odluči napisati fenomenalan roman. Ima samo jedan problem -  Álvaro je netalentovan i nedostaje mu mašte. Kao svaki čovjek koji je donio odluku da uspije, on nalazi rješenje i za taj problem – počinje manipulirati komšijama kako bi se uključio u njihove živote i dobio inspiraciju za pisanje. 

NEDODIRLJIVI (2011), Olivier Nakache, Éric Toledano, Francuska, Netflix

Ako iko zna šta znači biti zarobljen, to je Phillipe, koji je nakon nesreće ostao nepokretan odvrata na dolje. Ipak, kada u njegov život ulazi negovatelj Driss, život mu se ponovo počinje popravljati. Ova priča o ljubavi prema životu i snagi ljudskog duha i prijateljstva će vam garantovano popraviti raspoloženje. 

ROV BEZ KRAJA (2019), Jon Garano, Aitor Arregi, Jose Maria Goenaga, Španija, Netflix

U ovoj priči, s kojom se u vrijeme korone posebno možemo poistovjetiti, Higinio, tek oženjeni protivnik Frankovog sistema u Španiji 1936. godine počinje se skrivati u strahu da će ga ubiti. Sakrivši se u rov, on ostaje u njemu sljedeće 33 godine prolazeći sve faze i sam sa sobom i sa svojom porodicom: od racionalnog razloga za skrivanje, preko navike, do suočavanja sa činjenicom da se svijet ipak nalazi vani. 

VOLIM TE (2016), Johan Brisinger, Švedska, Netflix

Za kraj spiska, ostaje nam švedska komedija o razvodu. Umorna od braka bez strasti Marianne se odlučuje razvesti od Gustava i upoznaje strastvenog i interesantnog umjetnika. Ipak, Gustav nije spreman da se preda tako lako – daje otkaz na poslu i odlučuje postati pjesnik.