Dženan Esko: Posebno cijenim evropsku kinematografija i autore sa ex – Yu prostora  

Jedan od neizvjesnijih krugova European Film Challengea je iza nas. U njemu je pobjedu odnio Dženan Esko, ali svakako čestitke idu i na adresu našeg drugoplasiranog takmičara Muamera Šadinlije.

Kako naša praksa nalaže, sada ćemo i upoznati pobjednika prvog kruga trećeg serijala Izazova, još jednog velikog zaljubljenika u filmsku umjetnost. 

Ko je mladi Sarajlija koji je ovoga puta odnio pobjedu EFC-a?

Iz našeg razgovora saznali smo da je Dženan student treće godine Odsjeka za produkciju i menadžment na Akademiji scenskih umjetnosti u rodnom gradu, koji se može pohvaliti i činjenicom da je autor nekoliko filmova. U tom smislu može se reći kako je protekla godina za Dženana bila uspješna, jer je omnibus ŠTA ZA TEBE ZNAČI BOSNA I HERCEGOVINA sačinjen iz četiri studentska filma, uključujući Dženanov BOSNIAN GIRL, ušao u specijalnu selekciju Cottbus Film Festivala, a film PARADA je doživio svoju premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Festivalu, kojeg kako kaže, izuzetno voli i cijeni.

Pitali smo Dženana kako se kod njega rodila i razvila ljubav prema filmu.

"Kako potičem iz porodice filmaša, cijeli svijet se poklopio da studiram na ASU. Iako to nije bio prvi izbor za studiranje, put me je ipak odveo do onoga što očigledno treba da budem. Film je u potpunosti moja zona komfora i moj svijet, ne samo jer sam ga naslijedio, već i zbog onoga što sam uz pomoć mentora – profesora, asistenata i ostalih kolega, tokom studiranja i stekao i stičem. “, kaže Dženan te dodaje kako pored redovnih predavanja na ASU, voli da posjećuje festivale igranog filma, kao i teatra. 

Za nekoga ko voli film i sve u vezi s njim, jasno je zbog čega se prijavio za učešće u ovom filmskom Izazovu, a Dženan još dodaje: 

„Iako je ovo prvi put da sam učestvovao u EFC-u, proteklih godina sam ga pratio, te tada  primijetio vrijedne nagrade i interaktivnost koju ovaj Challenge nudi. Ovogodišnja glavna nagrada bila je veliki motiv da i sam učestvujem u takmičenju, jer sam želio da imam još jednu alatku koja će mi pružiti bolje iskustvo gledanja filmova i kod kuće.“

Kakve filmove preferira gledati, te kakvo je njegovo mišljenje o evropskoj kinematografiji, otkriva u nastavku:

„Svi znamo da svjetska kinematografija svoje korijene vuče  iz europske kinematografije i upravo su mi najdraži filmovi oni iz Europe ili koprodukcije europskih zemalja sa ostalim. Izdvojio bih neke europske autore: R. Bresson, A. Hitchkok, I. Bergman i naravno sve naše domaće Ex – Yu autore koji su stvorili temelje i naše kinematografije.“  Upravo je domaća filmska scena za njega je zona kojoj  ima namjeru doprinijeti svojim zalaganjem i stvaralaštvom.

Zatražili smo i da nam otkrije neke od filmova  koje je Dzenan pogledao tokom Izazova, kao svojevrsnu preporuku: 

„Definitivno ću izdvojiti nekoliko filmova iz kinematografije naše bivše države -  Jedan je omnibus igrani film: KAPI, VODE, RATNICI (1962) Marka Babca, Živojina Pavlovića i Vojislav Rakonjac, a drugi bi bio KO TO TAMO PEVA (1980) Slobodana Šijana, kojeg sam imao čast i lično upoznati. Također, moram navesti film ANOTHER ROUND, Thomasa Vinterberga, s jednim od mojih dražih glumaca Mads Mikkelsenom.“

Dženan će, sigurni smo, uživati u vrhunskim filmskim ostvarenjima, a isto to želimo i vama do narednog Izazova, za koji se nadamo da će biti uzbudljiv poput ovoga. Ostanite uz nas, jer se uskoro družimo uz nova iznenađenja!