Grand Finale uz Dane evropskog filma

Drugi krug ovogodišnjeg European Film Challengea završava 17.5. i krajnje je vrijeme da zaključite tu listu filmova. EU Info Centar je došao kao naručen i ponudio vam čak 15 evropskih filmova koje možete pogledati online i tako finalizirati svoju listu od 10 pogledanih filmova.

Većinu filmova koji će biti prikazani u sklopu online izdanja Dana evropskog filma moći ćete pogledati na online platformi FestivalScope. Kako biste pristupili platformi potrebano je napraviti online račun, nakon čega ćete moći pristupiti cijelom nizu filmova koji se prikazuju na nekom od online festivala u tom trenutku. Kada pored filma stoji cijena 0,00 došli ste do besplatnog filma. Provjerite, možda pronađete još nešto osim Dana evropskog filma što bi vas moglo interesirati.

Da vam omogućimo lakši pristup filmovima, uz svaki film smo dodali i link na kom ga možete pogledati, ali obratite pažnju da nisu svi filmovi dostupni cijeli period.

Srećom, čak 12 filmova je dostupno za gledanje od 10. do 20. maja.

ACASĂ – MOJ DOM (2020), Radu Ciorniciuc, Rumunija

Link: https://www.festivalscope.com/film/acasa-my-home-5/

“Acasă – Moj dom” je lirski dokumentarni film koji nam donosi intiman pogled na vječito pitanje o vrijednosti konformizma, o užicima i teškoćama života u prirodi nasuprot udobnosti i distrakcijama modernog života, kao i o amorfnom ali bitnom pitanju šta čini dobar život.

AURORA (2019), Miia Tervo, Finska

Link: https://www.festivalscope.com/film/aurora-4/

Jedne noći na štandu za hrenovke u finskoj pokrajini Laponiji, partijanerka Aurora upoznaje Iranca Dariana. Darian se mora oženiti državljankom Finske kako bi stekao azil za sebe i svoju kćer. Aurora ga odbije, budući da se planira preseliti u Norvešku, daleko od svog usranog života. Međutim, nakon što se upozna sa njegovom divnom kćerkom pristaje da mu pomogne. Pokušavajući da mu pmogne, Aurora upoznaje Dariana sa mnogim ženama, ali i njih dvoje se postepeno zbližavaju.

COMIC SANS (2018), Nevio Marasović, Hrvatska

Link: https://vimeo.com/showcase/8385055

Lozinka: CrofilmEU21

Nakon uzaludnog pokušaja da se pomiri sa svojom djevojkom, uspješni grafički dizajner Alan Despot doživljava emocionalni slom. Na nagovor svoje zabrinute majke odlazi na otok Vis sa svojim otuđenim i ekscentričnim ocem kako bi organizirali sprovod preminuloj tetki. Po dolasku na Vis, sreće svoju drugu bivšu djevojku i njenog zaručnika. Nove situacije i okolnosti pomoći će Alanu da život sagleda iz nove perspektive.

FOKUSIRAJ SE NA BESKONAČNOST (2014), Joerg Burger, Austrija

Link: https://www.bmeia.gv.at/bs/austrijska-ambasada-sarajevo/aktuelno/novo-iz-austrije/

Ovim vrlo ličnom i intuitivnom istraživanju korijena i granica naše mašte dominiraju osjetilna zapažanja. Poput kakve avanture, film se odvažno zapućuje u nepoznato, prema granicama sposobnosti našeg uma i našeg nagona za istraživanje. Film je usredsređen na entuzijazam prirodnih nauka koji pokreće istraživanja zahvaljujući sve većem tehnološkom napretku i finansijskim resursima te naglašava vječitu želju ljudske vrste da u potpunosti shvati svoj svijet.

LOŠE PJESME (2018), Gábor Reisz, Mađarska

Link: https://www.festivalscope.com/film/bad-poems-5/

Tridesettrogodišnjem Tamásu Merthneru je srce slomljeno nakon što njegova djevojka Anna, koja studira u Parizu, prekine s njim. Dok se davi u samosažaljenju, Tamás se prisjeća prošlosti i pokušava razumjeti da li ljubav ustvari postoji samo onda kad se završi. Dok pokušava da se vrati u život on počinje shvatati zašto je današnje društvo toliko zbunjeno, i tako nam pruža jedan vrlo subjektivan pogled na sadašnjost Mađarske.

NAŠE BORBE (2018), Guillaume Senez, Belgija/Francuska

Link: https://www.festivalscope.com/film/our-struggles-4/

Olivier vrijedno radi, dobrobit svojih kolega stavlja ispred lične, dolazi rano na posao i kasno ide kući. Njegov život izgleda prilično neusklađen sa životom vlastite porodice. Rijetko se viđa sa suprugom Laurom i njihovo dvoje djece. Očigledno je da Laura ispašta zbog njegovog odsustva - nervozna je, melanholična, dezorijentirana i nestalnog raspoloženja. Jednog popodneva, Laura ne pokupi djecu iz škole i ne vrati se kući. Njenim iznenadnim i neočekivanim nestankom naglo se sruši krhka ravnoteža porodice.

NJEN POSAO (2018), Nikos Labôt, Grčka

Link: https://www.festivalscope.com/film/her-job/

Tridesetsedmogodišnja Panayiota vodi miran i skroman život sa svojim suprugom (nadmenim čovjekom koji svoju mizernu naknadu za nezaposlene troši u kockarnicama), buntovnom kćerkom tinejdžericom i osjetljivim mlađim sinom. Požrtvovana i pokorna (i gotovo nepismena), Panayiota je zarobljena u domaćinstvu koje je sprečava da postane neovisna.  Jednog dana, prilika za posao čistačice u obližnjem tržnom centru potakne u njoj uzbuđenje zbog nekog novog života. Ambiciozna, ali i zatvorena u sebe, ubrzo postaje najbolja radnica, stječe finansijsku neovisnost i širi svoj društveni život izvan zidova stana. Panayiotina porodica s poštovanjem gleda na njen procvat, ali njena novostečena samostalnost će biti prerano prekinuta nizom otkaza na poslu.

OLEG (2019), Latvija

Link: https://www.festivalscope.com/film/oleg-4/

Mladić iz Latvije Oleg pokušava zaraditi za život i pronalazi posao u svojoj profesiji u fabrici mesa u Briselu. Činjenica da nema državljanstvo mu otežava da nastavi raditi te gubi posao i postaje zavisan od poljske radničko-migranatske mafije, našavši se tako u dubokom ponoru. Kada u potpunosti potone dobija snagu da se uzdigne.

PARFEMI (2019), Grégory Magne, Francuska

Link: https://www.festivalscope.com/film/perfumes-3/

Anne je nekada bila zvijezda parfemske industrije, ali, nakon što je privremeno izgubila čulo mirisa, od kreatorice mirisa je spala na posao savjetovanja kompanija o tome kako kamuflirati neprijatne arome. Svojevoljna i nepristupačna, Anne  zapošljava neuglednog Guillaumea, za svog vozača. Naizgled neskladni par na kraju pronalazi neočekivanu uzajamnu privlačnost, što će Annu nadahnuti da povrati svoju nekadašnju profesionalnu slavu, a Guillaumea da popravi svoj rastureni privatni život.

POSLJEDICE (2018), Darko Štante, Slovenija

Link: https://www.festivalscope.com/film/consequences/

Osamnaestogodišnjeg Andreja šalju u centar za pritvor maloljetnika zbog problematičnog ponašanja. Tamo upoznaje Željka, neformalnog vođu pritvorenika.  Otkrivši Andrejevu tajnu, Željko ga ubrzo počinje iskorištavati, a Andrejev osjećaj odgovornosti i moralnog integriteta stavljeni su na iskušenje. U konačnici, morat će odabrati između Željka i njegovog nepromišljenog načina života i toga da ostane vjeran sebi.

RUN UJE RUN (2020), Henrik Schyffert, Švedska

Link: https://www.youtube.com/watch?v=ZNVltEDGy94

Ovaj autobiografski pop-muzičko-dramska komedija govori o tome kako život često ode u pravcima koje niste mogli ni zamisliti kad vam dijagnosticiraju bolest i o tome šta morate stići uraditi prije nego umrete; i stvarima koje ne morate uraditi.

VATRA ĆE DOĆI (2019), Oliver Laxe, Španija/Francuska/Luksemburg

Link: https://www.festivalscope.com/film/fire-will-come-4/

Po izlasku iz zatvora piroman Amador Coro se vraća u svoje rodno mjesto, malo selo skriveno u planinama ruralne Galicije. Tu nastavlja svoj život u društvu stare majke Benedikte i tri krave. Život teče mirno, u ritmu prirode, sve do jedne noći kada požar razori cijelo područje.

Španski film EL BOLA (2000) reditelja Achera Mañasa moći ćete pogledati 17. i 18.5. na Vimeu.

Link: https://vimeo.com/aecid/elbolaing051723aecid

Lozinka: EBI051723

Pablo je dvanaestogodišnji koji pati od posljedica emocionalnog i fizičkog nasilja koje je nad njim godinama sprovodio otac. Kada se sprijatleji s Alfredom, novi prijatelj će mu pomoći da počne vraćati samopouzdanje i pokazat mu pravo značenju porodice pozvavši ga u svoj dom. Međutim, dok Alfredova porodica i socijalna radnica Laura (Ana Wagener) pokušavaju Pablu ponuditi novi početak, nasilni otac Mariano pokušava ih zaustaviti.

Dva filma moći ćete pogledati samo 20.5. i to su

LA DOLCE VITA (1960), Federico Fellini, Italija

Link: https://www.youtube.com/watch?v=pR0Dx_dJhQ0

Režiser:Federico Fellini

Ovaj klasik s početka 60-ih godina prati Marcella kroz divlje noći u Rimu, kratke ljubavne afere, tragične smrti i vjerska otkrovenja dok pokušva svoj krajnje prizemni život rimskog novinara oplemeniti višim ciljem i pretvoriti se u bolju verziju sebe. Njegov put je zabavan, ekstravagantan i zaista "sladak", ali Marcello nije siguran da igdje zaista vodi.

A SUTRA CIJELI SVIJET (2020), Julia von Heinz, Njemačka

Ako želite pogledati ovaj film, morat ćete pratiti objave EU Info Centra, jer još uvijek nisu ponudili link za njega, ali nekada nije loše dodati malo neizvjesnosti u igru.

Luisa ima 20 godina, potiče iz dobre porodice, studira pravo i želi da se u Njemačkoj nešto promijeni. Alarmirana zaokretom udesno u zemlji i sve većom popularnošću populističkih stranaka, ona se udružuje sa svojim prijateljima kako bi se jasno pozicionirali protiv nove desnice. Ubrzo se uspijeva povezati sa karizmatičnim Alfom i njegovim najboljim prijateljem Lenorom za koje primjena nasilja predstavlja legitimno sredstvo za pružanje otpora. Luisa mora donijeti odluku koliko daleko je spremna ići – iako bi to moglo imati fatalne posljedice za nju i njene prijatelje.

Uživajte u Danima evropskog filma i ne zaboravite uz javno objavljene fotografije staviti #EuropeanFilmChallenge, a mi ćemo čekati da vidimo ko je naš najnoviji pobjednik.