Sara Ristić: Jedna od ljepota filma i jeste u veličini slike koja vam okupira cijelo vidno polje i uvuče vas u priču

Dok iščekujemo pobjednika prvog kruga trećeg ciklusa European Film Challengea, odlučili smo se na kratko prisjetiti svoje prethodne pobjednice - Sare Ristić. Zašto je Sara učestvovala, šta misli da joj je donijelo pobjedu, te kako uživa u svojoj nagradi (koja čeka i našeg narednog pobjednika ili pobjednicu) saznajte iz našeg kratkog razgovora.

Sara Ristić je studentica Akademije scenskih umjetnosti, koja je prošle godine učestvovala i u Takmičarskom programu - studentski film Sarajevo Film Festivala, skrenuvši na sebe pažnju kratkim dokumentarnim filmom MOJ TATA, KLOVN. U istom periodu je saznala i da će kući odnijeti poklon paket Home Cinema Experience, zahvaljujući pobjedi u trećem krugu drugog ciklusa European Film Challengea.

Osim što je pobjednica European Film Challengea, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i mlada rediteljica, šta bi Sara Ristić rekla o sebi?

Osim navedenih stvari, u posljednje vrijeme sam se počela baviti dizajnom svjetla i muzikom; rekla bih da volim izražavati svoju kreativnost kroz mnoge umjetničke medije. Osim samostalnog rada, uživam u kolaboraciji sa drugima koji su, također, otvoreni ka slobodnom umjetničkom izražaju.

Zašto ste se odlučili prijaviti za European Film Challenge?

Odlučila sam se prijaviti za EFC jer mi je bio dodatna motivacija za gledanje većeg broj filmova i upoznavanje sa novim/starim autorskim glasovima.

Koje filmove inače najradije gledate? Koliko često ste gledali evropske filmove prije nego što ste se uključili u ovaj izazov?

Trudim se gledati više filmova nehollywoodske produkcije, shvatila sam da sam željna drukčijih glasova. Evropske filmove sam gledala relativno često, pogotovo na Sarajevo Film Festivalu.

Koji od filmova koji su vam donijeli nagradu biste preporučili drugima i zašto?

Preporučila bih omnibus “SEE Factory: Sarajevo mon amour” jer je dao priliku novim filmskim autorima/autoricama, glumcima/glumicama da pokažu svoju umjetnost; nadam se da će postojati još ovakvih prilika u budućnosti za sve nadolazeće generacije.

Kao nagradu za pobjedu na European Film Challengeu, dobili ste paket Home CInema Experience koji uključuje, između ostalog i filmski projektor. Na koji način je vam to promijenilo ugođaj gledanja filmova kod kuće?

Ugođaj je poboljšan za neviđeno mnogo puta! Ogromna je razlika gledati film na laptopu, televiziji i na vlastitom zidu. Jedna od ljepota filma i jeste u veličini slike koja vam okupira cijelo vidno polje i uvuče vas u priču. 

Vi ste igrali u periodu kada smo se već borili s pandemijom i pristup kino projekcijama je bio smanjen, kao i sada. Imate li neki savjet za igrače koji se trenutno takmiče za nagradu? Jeste li otkrili neki trik?

Pokušajte da gledate filmove na što više različitih medija (DVD, streaming platforme, TV), mislim da varijacija doprinosi većem broju bodova.