Deset najboljih evropskih filmova na Netfliksu

Netfliks je američka platforma, ali ne oskudijeva u evropskim filmovima i serijama. 

Neke od najpopularnijih naslova na toj platformi su originalna Netfliks ostvarenja koja je producirao u Italiji ("Baby"), Nemačkoj ("Dark"), Francuskoj ("Lupin"), Španiji ("Elite").

Također, najnovija ostvarenja velikih evropskih reditelja objavljuju se direktno na platformi, uključujući i dva naslova koja su nominovana za Oskara.

Nije slučajnost što Netfliks podržava filmsku industriju na Starom kontinentu - Evropski parlament je prije nekoliko godina usvojio kvotu, da najmanje 30 procenata sadržaja na tom striming servisu u Evropi mora poticati iz zemalja članica, pa je tako platforma ranijih mjeseci, potpisala 45 miliona dolara vrijedan ugovor sa francuskim Udruženjem filmskih stvaralaca, za produkciju najmanje deset francuskih i evropskih filmova u naredne tri godine.

U čast evropske kinematografije, Euronews sastavio je listu deset najboljih evropskih filmova dostupnih na Netfliksu.

"Čudesna sudbina Amelije Pulen" (2001)

Francuski režiser Žan-Pijer Žnet je filmom "Čudesna sudbina Amelije Pulen" postigao nevjerovatan uspjeh u cijelom svijetu, a većina kritičara, i filmadžija, ubraja ga među najbolje svih vremena.

Amelija Pulen je konobarica bujne mašte. Privlače je mala životna zadovoljstva, ali se često osjeća izopšteno i žudi da se poveže sa ljudima iz svog okruženja. Jednoga dana pronalazi izgubljeno blago nepoznatog dječaka koji je nekada živio u njenom stanu, kutiju prepunu uspomena. Očarana svojim pronalaskom, Ameli se odlučuje da nađe ovog mladića i usreći ga. Tako ona započinje svoju misiju da ljudima oko sebe ispuni život ljubavlju i srećom. 

Film je osvojio ukupno 27 međunarodnih filmskih nagrada, proglašen je za najbolji film Evrope, osvojio je četiri nagrade Cezar (uključujući nagrade Cezar za najbolji film i najboljeg režisera), dvije nagrade BAFTA (uključujući nagradu za originalni scenario), a bio je nominovan i za četiri Oskara Američke filmske akademije.

"Plavo je najtoplija boja" (2013)

Priča o ljubavi, otkrivanju seksualnosti i razočaranju prati Adel, francusku tinejdžerku i studentkinju umjetnosti Emu, a toliko je dirnula žiri Kanskog festivala 2013. godine, da je osvojila glavnu nagradu - "Zlatnu palmu".

Film "Plavo je najtoplija boja" izazvao je brojne kontroverze, naročito zbog sedam minuta duge scene lezbijskog seksa, ali i činjenice da je režiser ovog ostvarenja heteroseksualac, Abdelatif Kešiš.

Uprkos tome, dobio je odlične ocjene i publike i kritike i definitivno je vrijedan gledanja.

"Skrivena ljubav" (2017)

Osamdesete godine u Italiji. Pod vrelim suncem Toskane, 17-godišnji Elio (Timoti Šalame) zaljubljuje se u šarmantnog, starijeg naučnog asistenta (sada ozloglašeni Armi Hamer) kog je njegov otac angažovao tokom ljeta.

"Call Me by Your Name" kako se originalno zove, Oskarom nagrađeni film Luke Gvadanjina o ljubavi, mladosti, ljetu i otkrićima, učiniće da sanjate o odmoru u Toskani, ali i da pustite suzu, baš kao da je vama srce slomljeno.

"Divines" (2016)

U predgrađu Pariza, dve prijateljice sanjaju o boljem životu i odlasku iz predgrađa, po svaku cijenu. Zato se upuštaju u dilovanje droge. 

"Divines" je moćna, ali i nježna priča o dvije protagonistkinje čija je strast zarazna. To je debitantski film rediteljke Ude Benjamine i osvojio je "Zlatnu kameru" u Kanu.

"Velika lepota" (2013)

Novinar Džep Gambardela piše o životu na visokoj nozi u Rimu već decenijama, otkrivajući njegov luksuz i izobilje. Međutim, u susret 65. rođendanu, proždire ga dosada, a sve oko sebe vidi kao plitke i groteskne. 

Paolo Sorentino oslikava očaravajući portret Rima, koji je istovremeno dekadentan i lijep. Pored fantastične filmske fotografije, ističe se i izvanredna gluma Tonija Servilja, u glavnoj ulozi.

Sorentinov poslednji film nominovan za Oskara "Božja ruka", također je na Netfliksu i vrijedan gledanja. Drugačiji je zaplet, ali posjeduje istu bizarnu ljepotu.

"Izgubila sam tijelo" (2019)

Jedinstveni film "Izgubila sam tijelo" priča dvije paralelne priče: jednu o ruci koja traži svoje tijelo i priču o mladom, zaljubljenom muškarcu. 

Povremeno djeluje mračno i čudnovato na način koji bi vas možda odbio, da priča nije tako njžna i tragična.

"Mignonnes" (2020)

Možda i najkontroverzniji film na ovoj listi doneo je Netfliksu mnogo problema, a čak je i uklonjen sa platforme u Turskoj.

Priča govori o tinejdžerkama u stvarnosti koja ih sputava, a koje pronalaze snagu i radost u plesu i to vrlo specifičnom, koje je poznato kao tverkovanje. 

Film nudi briljantan komentar na odrastanje, ali i preranu seksualizaciju devojčica, kao i iskustva djece imigranata u Francuskoj.

"Na mojoj koži" (2018)

Italijanski film "Na mojoj koži" (Sulla mia pelle) teško je gledati, ali je vrijedan otkrivanja. On prati Stefana Kučija, koji je umro u pritvoru 22. oktobra 2009, sedam dana nakon njegovog hapšenja. Tijelo mu je bilo u užasnom stanju i odavalo tragove nasilja, ali je policija uporno negirala odgovornost, tvrdeći da je umro jer je bio zavisnik od droge.

Njegova porodica godinama se borila da otkrije istinu o njegovoj smrti.

"Quo Vadis, Aida" (2020)

Euronews je na svoju listu stavio i bosanskohercegovački film rediteljke Jasmile Žbanić, sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi, koji je srpskoj glumici donio Evropsku filmsku nagradu.

"Pjesma mora" (2014)

Ovaj pravi mali dragulj animacije priča o dječaku iz Irske, koji otkriva da je njegova naizgled nijema sestra, zapravo selki: biće iz keltske i nordijske mitologije, koje je polu-čovek, a polu-foka.

Ona na tlu izgleda kao obična devojčica, ali kada uđe u more transformiše se u veličanstvenu životinju.

Film se oslanja na stvarnu pesmu iz irskog folklora i drugi je u trilogiji koju je režirao i koproducirao Tom Mur.

Kompanija koja stoji iza ovog ostvarenja - Cartoon Saloon - napravila je još jedan izvanredan film koji možete naći na Netfliksu, pod nazivom "The Breadwinner".