Cinesseum: Vaše kino na kućnoj adresi

Kina u Bosni i Hercegovini su zatvorena zbog pandemije. Ljeto je tek na polovini i hitno moramo naći način da nadomjestimo svoje omiljene večernje izlaske. Svom srećom, postoji kino kom možete pristupiti jednim klikom mišem.

Treći krug drugog ciklusa European Film Challengea se završava za 4 dana. Kao što znate iz našeg prethodnog posta, umjesto nagradnih putovanja na festivale, pobjednici u ova dva posljednja kruga na poklon dobijaju paket Home Cinema Experience. Zahvaljujući toj nagradi, usluga Cinesseuma može doći do svog punog izražaja.

Šta je, ustvari, Cinesseum? Radi se o platformi na kojoj možete online gledati filmove bez prethodne pretplate, jednostavno kupujući kartu za film, koju ćete iskoristiti u kom god trenutku vam bude odgovaralo. Iako su tvorci ove platforme primarno željeli stvoriti prostor na kom će publika paralelno sa premijerama u kinima moći pogledati filmove i online, za sada konstituirala kao veoma interesantan izvor regionalne kinematografije koji uključuje filmove od kultne komedije Branka Baletića BALKAN EXPRESS iz 1983. godine, preko velikih festivalskih uspješnica poput DOBRE ŽENE Mirjane Karanović, pa sve do filmova koji su svoju premijeru imali 2020. godine.

Za razliku od VOD platformi koje od vas zahtijevaju mjesečnu pretplatu i samim tim uspostavljaju vremenski okvir u kom morate pogledati filmove, Cinesseum vam nakon kupovine karte ostavlja opciju da pogledate film kad god želite. Danas ste vidjeli nešto interesantno i imate par dolara viška? Kupite film i pogledajte ga kad, s kim i gdje želite.

Ove informacije bit će vam korisne tokom ljeta, ali mogu vam biti korisne i na samom kraju Izazova. Ostalo vam je još filmova koje trebate prijaviti? Cinesseum je nova platforma - što nosi dodatne bodove, a na njoj možete pronaći i bosanskohercegovačke filmove, čije gledanje također nagrađujemo.

Požurite! Ostalo je još 4 dana do kraja izazova i mi jedva čekamo da saznamo ko će biti naš sljedeći pobjednik!