Bosanskohercegovački reditelji u Cannesu

Filmski festival u Cannesu je otvoren jučer, pobjednica prošlog kruga European Film Challengea je već spakovana za put, a ukoliko ste odlučili da se igrate s nama u ovom krugu, moguće je da se pitate koji bi sljedeći film mogli pogledati. Naš prijedlog je uvijek: zašto ne biste pogledali neki bosanskohercegovački? Svakako nosi dodatne bodove…

U duhu Festivala koji trenutno traje, predlažemo vam da pogledate film nekog od bosanskohercegovačkih reditelja čiji su se filmovi našli u takmičarskim programima Filmskog festivala u Cannesu.

Emir Kusturica je jedan od najpoznatijih reditelja s naših prostora, a u Cannesu je bio sa čak pet filmova od kojih su dva osvojila Zlatne palme. Kako je Kusturicina karijera vezana uz Bosnu i Hercegovinu samo na početku njegove karijere, naš je prijedlog da pogledate njegov prvi film za koji je nagrađen Zlatnom palmom – Otac na službenom putu. Ovaj film, koji se bavi odnosima unutar porodice u vrijeme velikog raskida između Jugoslavije i Sovjetskog saveza, te načinom na koji djeca na sve to gledaju, ostao je zapisan kao jedan od kultnih filmova u SFR Jugoslaviji. Ukoliko biste se radije primakli tadašnjem Sarajevu ili festivalu za koji gledate filmove, dobar izbor je pogledati i Kusturicin prvi film – Sjećaš li se Dolly Bell?

Druga na spisku nalazi nam se jedna dama – Aida Begić. Begić je na Filmskom festivalu u Cannesu bila sa dva filma; njen prvi dugi igrani film Snijeg osvojio je glavnu nagradu u Sedmici kritike, a drugi Djeca Specijalnu nagradu žirija u programu Un Certain Regard. Oba filma se bave životom u Bosni i Hercegovini nakon posljednjeg rata i na specifičan način uspijevaju da nađu i ljepotu u svemu s čim se njihovi likovi suočavaju.

Bahrudin Bata Čengić je posjetio ovaj prestižni filmski festival puno prije svoje dvoje mlađih kolega. Mladi vojnici su prikazani u takmičarskom programu Festivala još 1968. godine kada su francuski reditelji odlučili zaustaviti Festival iz solidarnosti prema studentima koji su protestovali širom zemlje. Igra slučaja je tako učinila da ova priča o tome šta se desi kada u sirotištu punom djece poginulih partizana dovedete jednog njemačkog dječaka, nikada nije dobila priliku da dobije Zlatnu palmu za koju se takmičila.

Dva reditelja, jedna rediteljica i pet filmova – na vama je da izaberete šta pogledati, a na nama je da vas podsjetimo da filmove gledate na legalnim platformama i da ne zaboravite javno objaviti fotografije.