Anja Kraljević: Vremenom iste filmove gledamo sasvim novim očima

I dok novi izazov uzima zalet, pobjednica iz prethodnog kruga, Anja Kraljević, već uživa u osvojenoj nagradi. U nastavku, kako naša tradicija i nalaže, Anju možete upoznati kroz njeno iskustvo u izazovu i doživljaju filma uopšte.

Anja Kraljević iz Mostara, mlada je bh. glumica i lice koje ćemo sa sigurnošću sve više gledati, kako u pozorišnim daskama tako i na kino platnima. O svojim počecima u struci kratko govori:

Diplomirala sam 2020. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku gluma, u klasi profesora Ermina Brave. Nedavno sam imala premijeru u HNK Mostar i u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

A kako mladu glumicu, ali i pobjednicu u filmskom izazovu, ne pitati o ljubavi prema sedmoj umjetnosti...

Ljubav prema filmu seže od mog djetinjstva. Sjećam se nekadašnje videoteke ispod svoje zgrade u Mostaru, u koju sam ulazila svaki dan po neki film. Moj otac je ljubitelj filmskih klasika. I dan danas često zajedno gledamo filmove koje smo pogledali bar 10 puta. Obožavam kina. A dolaskom u Sarajevo, zaljubila sam se u Sarajevo Film Festival koji je postao omiljeni događaj godine.

Za nešto bolje upoznavanje sa evropskom kinematografijom zahvalna je studiju u Sarajevu...

Evropska kinematografija je jako širok pojam, ali sam vrlo zahvalna na studiju koji sam prošla, jer sam kroz njega uspjela bolje upoznati i približiti se evropskoj kinematografiji. Prošli smo kroz historiju filma i zahvaljujući odličnim profesorima fokusirali se i na mnoge zanimljive pravce van mainstreama.

Pitali smo Anju i koje filmove je gledala tokom izazova, te za nezaobilaznu preporuku nekih od njih, a evo šta nam je rekla:

Budući da je ovo prvi put da učestvujem u izazovu fokusirala sam se na pravila igre i trudila se da dobijem što je više moguće bonus bodova. Tako da se na mojoj listi našlo i nekoliko odličnih bh. filmova koje sam ranije gledala, ali preporučila bih svaki. Kako prolazi vrijeme, mi se mijenjamo i te iste filmove gledamo sasvim novim očima. I ja sam uživala u svakom kao da ga gledam prvi put.

Anja se na EFC, kako kaže prijavila spontano. U razgovoru sa prijateljicama o samom izazovu i filmovima, proizašla je i njena odluka da okuša svoju sreću.

Ona je svoju sretnu kartu iskoristila na najbolji način, a vas pozivamo da uplovite u posljednji dio trilogije ovog ciklusa takmičenja, družite se sa nama i evropskim filmskim junacima od 10. juna do 10. augusta, te osvojite vrijedne nagrade. Čekamo vas!