A šta su zemlje niskog produkcijskog učinka?

Vidjeli ste da filmovi iz zemalja niskog produkcijskog učinka nose dodatne bodove na European Film Challengeu, ali vam nije najjasnije šta taj termin znači? Nikakav problem, zato smo mi tu :)

Po klasifikaciji MEDIA Programa (koji je, između ostalog, i glavni finansijer Izazova) određene zemlje spadaju u ovu kategoriju zbog malog broja filmova koji proizvedu svake godine. Iznenađujuće, ali istinito, radi se o velikom broju zemalja, a to su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska i Švicarska. 

Zašto ne biste pogledali neke od dobitnika Nagrade za najbolji film Evropske filmske akademije iz ovih zemalja?

JOŠ JEDNA RUNDA (2020), Thomas Vinterberg

Postoji teorija kako ljudi žive s jednim promilom alkohola u krvi manjka. U ovoj danskoj komediji četvorica srednjoškolskih profesora odlučuju provjeriti ovu teoriju tako što će redovno održavati tu količinu alkohola u krvi. Eksperiment na početku daje odlične rezultate, ali četvorica prijatelja će se brzo početi suočavati s nevoljama…

 IDA (2013), Pawel Pawlikowski 

Poljski reditelj Pawel Pawlikovski prilično je poznato ime u svjetskoj filmskoj industriji, a njegov film Ida, dobitnik nagrade EFA za najbolji film, prilično je zaslužan za to. Ovaj visoko stilizirani film prati priču Ide koja je korak od toga da postane časna sestra, ali prije nego to učini, mora posjetiti jedinu živuću članicu porodice – tetku Wandu. Dvije žene skupa će kreći na putovanje koje će im pomoći da shvate ko su zaista. 

4 MJESECA, 3 SEDMICE I 2 DANA (2007), Cristian Mungiu

Cristian Mungiu, jedan od poznatijih imena Rumunskog novog talasa, u svom prvom filmu se vraća u Rumuniju 1980ih godina kako bi ispričao priči mučnu priču trudnoj Gabiti i njenoj prijateljici Oteliji koja se angažuje da joj pomogne da počini abortus, koji je kažnjih smrću. Pokušavajući da se izbore za svoja osnovna prava, prijateljice se suočavaju sa najmračnijim dijelovima rumunskog društva.

PLESAČICA U TAMI (2000), Lars von Trier (Danska)

Ovaj danski mjuzikl u kom glavnu ulogu igra Bjork, koristi žanr poznat po svojoj lakoći i razigranosti kako bi ispričao priču o radnici u fabrici alata koja se oslanja na svoju ljubav ka muzici kako bi se lakše nosila sa postepenim gubitkom vida. 

KRATKI FILM O UBIJANJU (1988), Krzysztof Kieslowski (Poljska)

U filmu, koji je toliko šokirao poljske vlasti da su na 5 godina proglasili moratorij nad smrtnom kaznom , Kieslowski prati Jaceka koji brutalno ubija taksistu i Pjotra koji nakon polaganja pravosudnog ispita dobija da ga brani. Jacek je počinio ubistvo, a Pjotr postaje nevoljni suučesnik državi u Jacekovom ubistvu. 

 

Uživajte u filmovima, gledajte ih na legalnim platformama i učestvujte u European Film Challengeu!