A šta kažete na jedan dugo skrivani bh. klasik?

Dani su sve ljepši, ali kretanje još uvijek nije u potpunosti dozvoljeno, a nije dugo ostalo ni do kraja European Film Challengea, tako da bi valjalo pogledati još koji film i dobiti te prijeko potrebne bodove za pobjedu. Zašto, na primjer, ne biste pogledali film Bahrudina Bate Čengića ULOGA MOJE PORODICE U SVJETSKOJ REVOLUCIJI?

ULOGA MOJE PORODICE U SVJETSKOJ REVOLUCIJI je premijerno prikazana 1971. godine na Filmskom festivalu u Puli i nakon toga je, kako bi rekli u popularnom žargonu, "bunkerisana". Čengićeva parodija revolucije i dolaska socijalističkog sistema na vlast se pokazala ipak malo previše za Komunističku partiju u tom trenutku.

Nakon što je rat na frontovima završen, 1945. godine, vrijeme je da revolucija uđe i u krug porodice i to, po mogućnosti, buržoaske. U ovoj političkoj parodiji, zasnovanoj na istoimenom romanu Bore Ćosića, revolucija ulazi u privatne i javne prostore uz pjesmu, ples, na slonovima... i uništava sve nepoželjne faktore u društvu koji nisu spremni da se prilagode novom vremenu.

Među glumcima ćete prepoznati neke od najpoznatijih imena jugoslovenskog filma, poput Dragana Nikolića, Milene Dravić, Danila Bate Stojkovića, Branke Petrić i Milivoja Miće Tomovića i dobit ćete priliku da se podsjetite kako su ovi glumci igrali u velikim vrhunska kinematografije sada već nepostojeće zemlje.

Duhovit, često zajedljiv i u stilu visokog filmskog modernizma, ovaj film vas može razveseliti, ali vam i skrenuti pažnju na veliki broj rado prešućivanih istina o prošlim, ali i o trenutnim sistemima.