10 nešto drugačijih prazničnih filmova

Svi smo već navikli na nekoliko prazničnih klasika koji nam se najčešće još od djetinjstva vrte na televiziji. Koliko puta je Kevin do sada ostao sam u kući na vašim TV ekranima tokom praznik? Danas vam nudimo listu 10 nešto drugačijih evropskih filmova koji se bave praznicima.

A kako početi ako nećemo početi jednim bosanskohercegovačkim filmom?

1. PRAZNIK U SARAJEVU (1991)

U debitantskom filmu Benjamina Filipovića, za koji je scenarij pisao Abdulah Sidran, grupa lopova se iz inostranstva vraća u Sarajevo kako bi proslavili Novu godinu. Šaneri, koji ne kradu kod kuće nego samo u inostranstvu, služe u ovom filmu da prikažu svu živopisnost Sarajeva pred posljednji rat.

2. TRI ŽELJE ZA PEPELJUGU (1973)

Ovaj klasični češki božićni film Vaclava Vorličeka idealan je izbor za sve one koji vole bajkovite Božiće sa manjim izmjenama - u ovoj priči Pepeljuga dočeka Princa na bijelom konju, ali kada se on pojavi, na njegovo veliko iznenađenje buduća princeza pred njega stavlja tri zadatka kojima će se dokazati vrijednim njene ljubavi.

3. DEDA MRAZ JE SMRDLJIVAC (1982)

Na spisku nam se, naravno, našla i jedna francuska komedija. Rađen po dramskom tekstu, Deda Mraz je smrdljivac, prati mrzovoljnog Pierrea, samodopodnog volontera koji radi na telefon za pomoć samoubicama, te njegovu naivnu kolegicu Terezu kroz niz nesretnih okolnosti tokom smjene koju odrađuju tokom Božićne večeri.

4. ČOVJEK KOJI JE IZMISLIO BOŽIĆ (2017)

U ovom, britanskom, biografskom filmu o Charlesu Dickensu u režiji Bharata Nallurija pratimo proces jednog od najpoznatijih božićnih djela - romana Božićna priča. Pogledajte ovaj film tokom praznika i uživite se u proces nastanka svih likova od malenog Tima, preko Duha božićne prošlosti, pa sve do mrzovoljnog Scroogea.

5. NIKO - BOŽIĆNA POTRAGA (2008)

A koja bi spisak prazničnih filmova bio kompletan bez priče o irvasima? U finsko-dansko-njemačko-irskom animiranom filmu, Niko-Božićna avantura, mali irvas kreće u potragu za svojim ocem, za kog mu je majka rekla da je jedan od irvasa koji vuku Deda Mrazove saonice. Da li će Niko pronaći Deda Mraza i svog oca na kraju?

6. DEDA MRAZOV UČENIK (2010)

Za ljubitelje toplih, porodičnih priča, ova francusko-australsko-irska koprodukcija bi se mogla pokazati kao pravi izbor ove godine. Kako je Deda Mraz već ostario, vrijeme je da nađu nekoga ko će ga zamijeniti - izbor pada na siroče Nicholasa, ali da li će se Nicholas snaći u novoj ulozi i da li će zaboraviti svoje stare prijatelje?

7. UTORAK, NAKON BOŽIĆA (2010)

Naravno, spisak evropskih filmova nikad nije kompletan bez dobre rumunske drame. :) U ovoj porodičnoj drami, Paul, bankar iz Bukurešta, pristaje provesti sa svojom suprugom Adrianom i njihovom kćerkom Marom još jedan Božić prije nego što ode svojoj ljubavnici. Rok trajanja za ovu malu porodicu je već određen: utorak nakon Božića.

8. RARE EXPORTS: BOŽIĆNA PRIČA

I ako ste se već umorili od drame, sve je uredu, jer je sljedeći film na našoj maloj listi horor. Uvijek se možemo osloniti na sjevernu Evropu da nam ponudi nešto drugačije, pa tako u ovom filmu, kad na Božićnu večer u Finskoj arheolozi iskopaju Deda Mraza, irvasi počinju umirati, a djeca nestajati. Otac i sin se udružuju da uhvate Deda Mraza, ali stvari baš i ne idu po planu, jer se vilenjaci udružuju da oslobode svog vođu.

9. SRETAN BOŽIĆ (2005)

Zasnovan na istinitoj priči iz Prvog svjetskog rata, Sretan Božić, se fokusirana na trenutak kada su 1914. godine zaraćene strane odlučile proglasiti primirje za Božić. Film je bio prikazan na Festivalu u Cannesu i bio nominiran za Oskara za najbolji strani film.

10. SVE JE LJUBAV (2014)

I za kraj, za ljubitelje božičnog klasika Love Actually, nudimo vam njemački film koji, također, kroz epizodnu dramaturgiju rješava niz problema ljubavnih parova u prazničnom periodu.